“Yüksek enflasyonun suçlusu sebze-meyve değil”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, yaş sebze ve meyve halinde incelemelerde bulunup esnafın sorunlarını ve isteklerini dinledi. Ayhan Barut, “Yüksek enflasyonun suçlusu olarak meyve ve sebzeyi gösteren iktidar, yanlışta ısrar ediyor. Pahalı tarım ürünlerinin sorumlusu iktidarın yanlış politikalarıdır. Üretici ve tarım desteklense vatandaş ucuza tüketir” dedi.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana Vedat Dolakay Sebze ve Meyve Hali’nde incelemelerde bulunarak, şunları söyledi:
“İktidarın pembe boyacısı TÜİK, rakamları gizlemesine rağmen enflasyonu yüzde 16.8 olarak açıkladı. Oysa gerçek enflasyon ise yüzde 25’in üzerinde. Artık TÜİK bile gerçekleri gizleyemiyor. Enflasyon işsizlik, yoksulluk, açlık, vatandaşın alım gücünün düşmesi demek. Enflasyonla ilgili günah keçisi olarak üreticinin ürettiği, halcinin sattığı yaş sebze-meyveyi, soğanı ve patatesi suçlu gösteriyorlar. Oysa üretici ürettiğinden kazanamıyor, tüketici pahalılıktan alamıyor, hal esnafı da kan ağlıyor. Adete halde sinek avlanıyor.
Bu iktidarın korkulu rüyası soğan ve patatestir. Soğan ve patatesin bazen kilosu 10 liraya çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda soğan üreticisini terörist ilan edenler, bugün tarlada soğan 30 kuruşa dahi satılmıyor. Kilogramını 85 kuruştan alacam diyen iktidar, sembolik rakamla alıyor. Soğanın torbası 20 liradan alınıyor, bu 20 liraya üreticiyi ve vatandaşı adeta muhtaç hale getirdiler. Her halde şunu görüyor iktidar, ‘Hiçbir şeyden çekmedi, soğan ve patatesten çektiği kadar’ diyebiliriz. Sembolik, üreticiye bayram havası estirir gibi yapıyorlar. Ama çok az bir rakam alarak maliyetin altında soğan ve patates alıp ve satıyorlar.”
“GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİK, İŞLER DÜŞTÜ”
Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Ali Batman da, hal esnafının çok zor dönemlerden geçtiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halleri günah keçisi ilan ettiğini aktaran Batman, “Günah keçisi ilan edildikten sonra halde işler düşmeye başladı. Biliyorsunuz hallerde fiyatlar arz talebe göre dengelenir. Çok ürün gelirse fiyatı düşer. Az ürün gelirse fiyatta bir oynama olur. Memnun olmasak ki ne gelir elden. Durum ortada tarımın durumu çiftçinin durumu ortada. Geçen sene gübrenin tonu 3600 liraydı şimdi 4700 liraya kadar çıktı” dedi.
Hal esnafı Mahsun Doğan ise, “İşler iyi değil. Şu an ihracatın önü kesildiği için dalında 3 liraya aldığımız portakalı burada 3 liraya satamıyoruz. Zararımız büyük” dedi.