Yeşil Bursa’nın çevresi ‘yeşil’ olacak
Bursa’nın doğusundaki fabrikaların evsel atıkları arıttığı ortaya çıktı.
Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, kentin doğusunda pek çok fabrikanın sanayi, yerleşim birimlerinin de evsel atıklarını arıtarak temiz bir şekilde bölgedeki dere ve kanallara bıraktıklarını belirterek, “Bunun karşılığında bizim için en değerli ödül, temiz akan dere ve kanallar” dedi. Mehmet Aydın, 1998 yıllarında Kestel ve Gürsu ilçelerinde 3 tane sanayi bölgesi oluştuğunu, doğal olarak da buradaki fabrikaların kirli sularını bölgede bulunan Mandıras Deresi ile kanallara deşarj ettiğini, o nedenle bölgede ciddi manada kirlilik meydana geldiğini söyledi. 1998 yılında dönemin valiliği, belediye başkanlığı ve sanayicilerin kanaat önderlerinin bir araya gelerek kirlilik sorununun çözümü noktasında arıtma tesisi kurulması konusunda görüş birliğine vardığını dile getiren Aydın, Yeşil Çevre’nin kurulmasının ardından doğayla birlikte bölgedeki su kaynaklarının adeta derin bir nefes aldığını aktardı.
ÇİFTÇİLER MEMNUN
Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi’nin 52 bin 500 metreküplük arıtma kapasitesiyle bölgedeki fabrika, işletme, OSB ve evlere hizmet verdiğini dile getiren Mehmet Aydın, “Yeşil Çevre kurulduktan, arıtma hizmeti vermeye başladıktan sonra bölgenin tamamen doğal haline dönüştüğünü herkes görüyor” değerlendirmesinde bulundu. Yeşil Çevre’nin çalışmalarından çevre halkı ile çiftçilerin çok memnun olduğunu ifade eden Aydın, “Çiftçimiz de bundan son derece memnun. Niçin? Çünkü ihtiyaç duyduklarında Yeşil Çevre sayesinde doğal haline kavuşan dere ve kanallardan tarlalarını, bahçelerindeki sebzeleri sulayabiliyorlar. Onların bu memnuniyetini görmek bizi de ziyadesiyle memnun etmekte. Topluma, insanlara değer ürettiğimizin mutluluğunu yaşatmaktadır bu durum” diye konuştu.
ORTAK SAYISI 386’YA YÜKSELDİ
Genel Müdür Aydın, Yeşil Çevre’ nin 1998 yılında 58 müteşebbis ve çevreye duyarlı sanayici tarafından kurulduğu, geçen sürede bu sayının 386’ya yükselerek bölgemizdeki 3 organize sanayi bölgesindeki işletmelerin tamamını bünyesine dahil ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Yakın zamanlarda bu yapı içinde çok nadir de olsa bazı işletmelerin atık sularını zaman zaman atıksu hatları yerine yağmur suyu hatlarına deşarj ettiklerini tespit ettik. İlgili birimlerle işbirliği halinde bu durumlara anında müdahale ettik. Yaşanan olumsuzluklara rağmen atıkların sıfır noktasına indirilmesinde çok önemli mesafe alındı. Elbette bunda Çevre ve Şehircilik İlk Müdürlüğü ekiplerinin, bölge belediyelerinin, kolluk kuvvetlerinin ve muhtarların duyarlı çaba ve katkıları da etkili oldu.”
DERE VE KANALLAR TEMİZ AKIYOR
Yeşil Çevre’nin gelişmesinde en büyük irade ve desteği Yeşil Çevre Yönetim Kurulu’ndan aldıklarını aktaran Aydın, şöyle konuştu: “Bu vesileyle Yönetim Kurulu Başkanımız Bursa Valimiz Sayın; Yakup Canbolat, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın; İbrahim Burkay beyefendi ve diğer yönetim kurulu üyelerimize bizlere verdikleri destek ve güvenden dolayı teşekkürü borç biliyorum. Bunun yanı sıra bölgemizdeki üreticiler ve muhtarlarımızın uyarı ve önerileri sayesinde çabuk mesafe almamızın altını çizmek istiyorum. Artık bölgemizdeki dere ve kanallar temiz akıyor, doğal yaşama dönüş var. Birlikte verdiğimiz bu mücadelenin meyvelerini toplamanın mutluluğunu yaşıyoruz.”