Yerli otomobil ihracata ara gaz olacak
OİB Başkanı Baran Çelik, Bursa’nın Gemlik ilçesinde üretilecek olan yerli elektrikli otomobilin ihracatçılar için motivasyon sağlayacağını ifade ederken, Cumhurbaşkanı’na övgüler yağdırdı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, pandemi ile birlikte tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği ve yeni iş modellerinin giderek yaygınlaştığı bir dönemden geçtiklerine dikkat çekerek “Elektrikli yerli otomobil, Türkiye’nin dünya otomotiv endüstrisinde yaşanan dijital dönüşümün güçlü bir parçası olma hedefine katkı sunacak ve ihracatçılarımız için motivasyon kaynağı olacak” diye konuştu.
TEDARİK ZİNCİRİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Bursa’nın Gemlik ilçesinde temeli atılan yerli otomobil fabrikasının Türkiye’nin dünya otomotiv endüstrisindeki hedeflerine ulaşmak için önemli bir ivme unsuru olacağını söyledi. Baran Çelik, “Pandemi ile birlikte tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği ve yeni iş modellerinin giderek yaygınlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Yerli otomobil üretimi, Türkiye’nin dünya otomotiv endüstrisinde yaşanan dijital dönüşümün güçlü bir parçası olma hedefine katkı sunacak ve ihracatçılarımız için motivasyon kaynağı olacak” dedi.
OTOMOTİVİN VİZYONU
Gemlik’te temeli atılan ve 2022 yılında piyasaya çıkması hedeflenen TOGG elektrikli yerli otomobil yatırımına yönelik değerlendirmede bulunan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, öncelikle projenin hayata geçmesine yönelik katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Hükümetin, otomotiv endüstrisinin vizyonu ve hedefleri doğrultusunda gelişimine büyük önem verdiğini vurgulayan Baran Çelik “Otomotiv sektörümüz, gerek iktisadi stratejilerde gerekse teşvik ve tedbirler söz konusu olduğunda üretim, ihracat ve istihdama olan katkısı nedeniyle daima ön planda tutuluyor. Aynı şekilde, üretim ayağının başlaması yolunda bugün ilk adımı atılan yerli otomobil projesi de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ülke olarak otomotiv sektöründeki vizyonumuzu ve iddiamızı yansıtan en önemli öğelerden biri durumunda” dedi.
ENDÜSTRİ DÖNÜŞÜMÜNÜN GÜÇLÜ PARÇASI
Günümüzde dünya otomotiv endüstrisinin elektrikli, birbiri ile bağlantılı, sürücüsüz ve paylaşılan araçlar gibi yeni trendlerle çevrili olduğunun altını çizen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Otomotivin yeni ekosisteminde araç içi bilgi ve eğlence sistemleri ile yazılıma yönelik yatırımlar önem kazanıyor. Mekanik teknolojinin yerini, bilişim ve yazılım teknolojileri ekseninde yapay zeka uygulamaları alıyor. Türkiye otomotiv endüstrisi olarak hedefimiz; bu alanlara hakim olarak endüstride yaşanan dönüşümün güçlü bir parçası haline gelmek. Sektörümüzün sahip olduğu nitelikli iş gücü ile yüksek teknolojiye dayalı, yüksek katma değer yaratan, verimli, güvenli, çevre ile uyumlu, dünya standartlarına uygun üretimi artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu noktada, Türkiye’nin elektrikli yerli otomobil projesinin amacımıza önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz. Ayrıca sektörde güvenilir konumumuzu güçlendirmeye çalışan ihracatçılarımızın motivasyonunu daha da artıracak” diye konuştu.
Baran Çelik, otomotiv sektörünün bu yılki ihracat hedefine ilişkin olarak da “Önümüzdeki aylarda Avrupa Birliği pazarında talebin ne ölçüde geri geleceği ihracatımız açısından belirleyici olacak. Pandemi nedeniyle toparlanmanın zaman alacağını öngörüyoruz. Bu yıl hedefimizi revize ederek 25 milyar dolar olarak belirledik. Her şey yolunda gittiği takdirde 2021 yılından itibaren hedefimiz de tekrar pandemi öncesindeki rakamlara ulaşmak olacak” şeklinde konuştu.