Yenişehir’de sözleşmeli tarım zamanı

Tarımda öncü ilçelerden Yenişehir’de bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Marmara Bölgesi’nin en büyük tarım ovalarından Yenişehir’de Türkşeker Genel Müdürlüğü bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Sinanpaşa Külliyesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, Türkşeker Genel Müdürü Mücahit Alkan, Genel Müdür Yardımcısı Mesut Sönmezler, İlçe Tarım Müdürü Hakan Aranmaz, İlçe Tarım Kredi Müdürü Cengiz Levent, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, üretici birlikleri başkan ve yönetim kurulu üyeleri, muhtarlar, daire başkanları ve basın mensupları katıldı.
Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, “İlçemizin temel ekonomik dinamiklerinden zirai üretimde Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın talimatlarıyla Türkşeker Genel Müdürlüğü tarafından alınan bu tarihi karar bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Ülkemizin en verimli toprakları arasında yer alan, ürün çeşitliliği açısından zengin bir yelpazeye sahip Yenişehir Ovasında şeker pancarından sonra hububat üretiminde de sözleşmeli tarım uygulamasına geçilmesi, çiftçimizin ve dolayısıyla esnaflarımızın da yüzünü güldürecektir. İlçemizde yapılan bu toplantı için Türkşeker Genel Müdürü Sayın Mücahit Alkan’a, daire başkanlarına, toplantıya iştirak eden üretici birliklerimizin değerli başkan ve yöneticileri ile muhtarlarımıza çok teşekkür ederim” dedi.
ÖDEMELER TÜRKŞEKER’DEN
Toplantıda Hububat Sözleşmeli Tarım Uygulaması hakkında açıklamalarda bulunan Türkşeker Genel Müdürü Mücahit Alkan 94 yıldır “Sözleşmeli Tarım” ile pancar üreten Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., bugün 50 bin çiftçisi ile 3,6 milyon dekar alanda 7,5 Milyon Ton pancar üretimiyle Türkiye tarımına hizmet verdiğini ifade ederek başladığı konuşmasında “Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Türkşeker, 15 Adet Şeker Fabrikası ve 8 Bin çalışanı ile her yıl yaklaşık 900 Bin Ton şeker üreterek, Türkiye’nin şeker ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Türkşeker, uzun zamandır pancar üreticisiyle yürüttüğü sözleşmeli tarım uygulamasını genişletiyor. Münavebe sistemine (nöbetleşe ekim) göre pancardan sonraki iki yıl aynı tarlada farklı ürün etmek zorunda olan çiftçilere Türkşeker destek olacak. Başta hububat olmak üzere diğer ürünlerin ekiminin yapıldığı dönemde çiftçiler hem ürününü yetiştirirken zorlanıyor, hem de hasat ettikten sonra değerinde satmakta ciddi problemler “yaşıyordu.” Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu sıkıntıları yaşayan çiftçileri rahatlatmak için pancardan sonra ekecekleri ürünün tohumunu, gübresini ve nakit avansını Türkşeker’in ödeyeceğini açıkladı. Bakan Albayrak, “Böylelikle çiftçimizi krediye muhtaç etmeden, herhangi bir borca, faize veya kefile ihtiyaç duymadan üretimini yapmasını sağlayacağız.” dedi. Yeni sistemde Türkşeker, sözleşmeli üretim yapan çiftçilere piyasa fiyatının üzerinde alım garantisi de verecek. Pancar çiftçisi münavebe sistemine göre pancar ekmediği dönemde yüzde 80 oranında buğday, mısır, arpa ve ayçiçeği ekiyor. İlk etapta bu ürünler proje kapsamına alınırken sonraki yıllarda ihtiyaca göre diğer ürünler de eklenebilecek. Türkşeker yeni projesiyle 2,5 milyon ton ile Türkiye’nin hububat üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştirmeyi hedefliyor” dedi.