Yangın sistemleri gözden kaçmasın

Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, COVID-19 nedeniyle personel sayısının azaldığı dönemde ‘Yangın Güvenlik Sistemlerinin’’ periyodik bakım ve çalışma düzeninin takip edilmesine dikkat çekti.
Coronavirüs salgını süresince pek çok tesisin az personel ile işletme prosedürlerini takip ettiğine değinen Sodexo, ‘’Yangın Sistemleri Teknik İşletme ve Bakım Hizmetlerinde Standart Uygulanması Gereken Prosedürler’’i açıkladı. Sodexo, bu süreçte yangın algılama sistemleri, yangın müdahale pompaları, yangın söndürme sistemleri, yangın tüpleri ve su depolarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı.
HER VARDİYADA KONTROL EDİLMELİ
Yangın algılama sistemlerinin çalışma devamlılığının sağlanması, panel kontrolü ve arızalar, güvenlik ve teknik personeller ile her vardiyada düzenli olarak yapılmalı ve kayıt altına alınmalı. Periyodik bakım takvimi belirlenmeli, yılda en az 2 kez kontroller sağlanmalı. Sürecin 1 yılı aşması durumunda sürece bağlı yasal kontroller yaptırılmalı ve otomasyon/PC üzerinden izleme mümkün ise tespiti yapılan arızalar hızla giderilmeli.
YANGIN MÜDAHALE POMPALARI UNUTULMAMALI
Yangın pompalarının günlük olarak kontrolleri yapılmalı. Elektrikli yangın müdahale pompalarına haftalık 15 dk test çalışması yaptırılmalı. Dizel tahrikli yangın müdahale pompalarına 30 dakika test çalışması yaptırılmalı ve depo yakıt seviyeleri kontrol edilmeli. Elektrikli pompaların enerji kesintisi durumuna karşı jeneratör ile çalışma senaryosu test edilmeli.
KOMPRESÖRLERE BAKIM YAPILMALI
Sistem, server odaları gibi alanlarda yangın söndürme sisteminin bir parçası olarak kullanılan kompresörlerin çalışır durumda olmasının işletmeler için hayati öneme sahip olduğu unutulmamalı. Tesis kapanmasının 1 yılı geçmesi durumunda zorunlu kontroller yapılmalı ve genel bakımlar en az yılda bir defa yaptırılmalıdır.
GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Sistem, server odaları gibi alanlarda yangın söndürme sisteminin bir parçası olarak kullanılan gazlı söndürme sistemlerinin çalışır durumda olduğundan emin olunmalı. Yangın algılama panellerinin çalışması, panel kontrolü ve arızalar, güvenlik ve teknik personeller ile her vardiyada düzenli olarak yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Yılda en az bir kez yasal kontrolleri ve bakımları yaptırılmalı.
Hidrantların acil durumlarda kullanılmasına karşı en az haftalık olarak gözle kontrol edilmesi tavsiye edilir.
Yangın tüpleri yılda bir defa bakımdan geçirilmeli
Tesisin kapanması veya son bakım üzerinden bir yıl geçmesi durumunda yasal periyodik bakımlar yaptırılmalıdır.
Su depoları her vardiyada kontrol edilmeli
Otomatik sulu söndürme (Sprinkler) sistemlerinde yangın söndürücü olarak kullanılan suyun deposu her vardiyada düzenli olarak, otomatik dolum flatörleri ise günlük olarak kontrol edilmelidir.