Dolar 34,4708
Euro 36,1515
Altın 2.958,85
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 9°C

Uzay’ın havası kaçıyor

Uzay’ın havası kaçıyor
25 Mayıs 2021 12:05
267
A+
A-

NASA, Artemis görevleriyle Ay’a dönmeyi planlıyor. İnsanlı ay görevleri için hava durumu uyarısı yapıldı. Bilim insanları 2025’ten sonra Güneş fırtınalarının astronotlar için ölümcül seviyeye geleceğine dikkat çekti.

Amerikalı astronot Neil Armstrong 1969 yılında Ay’da yürüyerek bir ilke imza atmıştı. 1972 yılından sonra insanlı Ay görevleri gerekli görülmediği için yapılmadı. Ancak bilim insanları 50 yıldan uzun bir süre sonra yeniden Ay’a gitmenin hazırlıklarını yapıyor.

Ancak bilim insanlarından önemli bir uyarı geldi. İnsanlı Ay görevlerinin 2025 yılından önce yapılması gerekiyor. Aksi takdirde uzaydaki hava şartları astronotlar için ölümcül olabilir.

150 yıllık geomanyetik veriler incelendiğinde 2025 yılından sonra uzayda Güneş fırtınaları başlayacak. İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı bir sonraki Güneş döngüsünde fırtınaların ne zaman yaşanacağını modelledi.

Araştırma ekibinden Mathew Owens, şu an yaşadığımız döngünün 2019’da başladığını söyledi. Owens, 11 yıl süren döngünün 2025’te tepe noktasına ulaşacağını aktardı.

New Scientist’te yer alan bilgilere göre Owens, “Bu büyük olaylar bizi şaşırtabilir. Bunlar her an ortaya çıkabilecek nadir olaylar ancak bazı durumlarda ortaya çıkmaları daha olası. Eğer astronotların sağlığını korumak istiyorsanız bazı zamanlar diğerlerinde göre daha iyi. Günü gününe bilemezseniz dahil fırtınalı dönemler ve sakin dönemler bulunuyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.