Dolar 34,2546
Euro 37,1326
Altın 3.012,84
BİST 8.759,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
19°C
Parçalı Bulutlu
Sal 20°C
Çar 20°C
Per 19°C
Cum 19°C

“UNESCO Ulusal Somut Olmayan Miras Fotoğraf Yarışması” düzenleniyor

“UNESCO Ulusal Somut Olmayan Miras Fotoğraf Yarışması” düzenleniyor
12 Temmuz 2024 16:12 | Son Güncellenme: 12 Temmuz 2024 16:15
187
A+
A-

Aslı Kemal TETİK
Bursa UNESCO Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı İlker Özaslan Misi’de bulunan SÖKÜM Müzesi’nde yeni projelerini duyurmak için basınla buluştu.

İlker Özaslan, Bursa UNESCO Derneği Bursa Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde derneğin kuruluşu, çalışmaları ve yeni projeleri hakkında bilgi verdi.

Konuşmasına UNESCO’nun nasıl bir atmosferde kurulduğundan bahsederek başlayan Özaslan, “UNESCO, 1.Dünya ve 2.Dünya Savaşlarının 90 milyon insanın ölümüyle sonuçlanmasından dolayı kültürel mirasları korumak, barışı sağlamak amacıyla 44 devletin imzasıyla Londra’da kuruldu. Türkiye’nin de imzacı ilk 20 ülkenden biri olduğu UNESCO’ya üye olan devlet sayısı 195’tir” dedi. Bursa UNESCO Derneği’nin kuruluşuyla sözlerine devam eden Özaslan, “Tophane Endüstri Meslek ve Teknik Lisesi ile Kulmbach Hans Wilsdorf Meslek Lisesi’nin Unesco kardeş okulu oluyor ve bu program çerçevesinde stajlar yapılıyor. Biz bu öğrenci değişimlerini UNESCO’nun çatısı altında yapalım, siz de Bursa’da bir Unesco Derneği kurun diyorlar. Tophane meslek lisesi hocalarımızın da desteğiyle derneğimiz 1998 yılında kuruluyor” dedi.

2014 yılında derneğe katıldığını ve 2020 pandemi döneminde derneğe başkan olarak seçildiğini ifade eden Özaslan, “2014 yılında Bursa ve Cumalıkızık’ın Unesco Dünya mirası olması ile dernek adını Bursa UNESCO Derneği olarak değiştirilmesine karar verdik” açıklamasında bulundu.

“Türkiye 21 Dünya mirasıyla 16. sırada”

Özaslan, “72 tane yedek miras sırasında Türkiye dünyada birinci sırada bulunuyor. Yani gelecek dönem Türkiye’nin basamaklarını hızla yükseltebileceği bir dönem olacak. Yaklaşık 180 devlet içerisinde Türkiye 21 Dünya mirasıyla 16. sırada bulunuyor. Bu sene çok ümitlendiğimiz ve Bursa için de gurur kaynağı olan İznik’ten maalesef büyük bir gol yedik, umduğumuz gibi olmadı. Çok fazla Selçuklu, Osmanlı, Roma medeniyetlerinin öne çıkarılması İznik’in Dünya Mirası listesine girmesini engelledi. Onlar İznik’in Hristiyanlığın çok büyük merkezi olduğunu ve bu özelliği ön planda görmek istediklerini belirtiyor. Örneğin bazilikanın ortaya çıkarılması, İznik’e ayrı bir önem kazandırdı. Fransızların çektiği film, ilgili arkeoloji kanallarında gösteriliyor ve bu film İznik’e birçok turistin gelmesini sağlıyor fakat gelen turistler haç çıkarabilecekleri bir kilisesin olmamasından memnun değil. Osmanlı döneminde bile dini mekanlara hoşgörü gösterilmişti, yok sayılmamıştı. Bu hassasiyet gösterilirse İznik’in UNESCO Dünya Mirası listesine girebileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

UNESCO’da iki tip miras çeşidinin olduğunu kaydeden Özaslan, “Birincisi somut ve kültürel miraslardan ikincisi ise somut olmayan kültürel miraslardan oluşuyor. Somut olmayan kültürel miras insanların yaşamında nenesinden dedesinden devşirerek getirdiği çeşitli yemek, sağlık, kendi aralarında buldukları eğlence sistemi gibi beş ayrı alanda tanımlanır. Bunlardan ilki sözlü anlatımlar ve sözlü geleneklerdir, ikincisi gösteri sanatlarıdır.  Üçüncüsü ise toplumsal uygulamalar, ritüeller ve festivallerdir. Dördüncüsünü halk bilgisi, evren ve doğa ile ilgili uygulamalar oluştururken beşincisini ise el sanatları geleneği oluşturur” dedi.

2023 yılında Misi’de açtıkları Türkiye’nin 2. SÖKÜM Müzesi hakkında bilgiler veren Özaslan, “Müzemizde çeşitli el sanatları, karagöz gölge oyunu, masal ve hikâye anlatımları ve geleneksel sohbet toplantılarından Bursa Gezek kültürü uygulamaları yaşatılmaktadır. Derneğimizin yerli ve yabancı olmak üzere her kesimden ziyaretçisi vardır. Kültür Yolu Festivali kapsamında 1-9 Haziran tarihleri arasında müzemizi 600’den fazla kişi ziyaret etmiştir” dedi.

“Türkiye’de akredite olmuş 8 sivil toplum kuruşundan birisiyiz”

Derneğin 2023 yılındaki başarısından bahseden Özaslan, “Geçen sene aynı zamanda UNESCO’ya akreditasyon için müracaatta bulunduk. 270 sivil toplum kuruluşu arasında yer almak istediğimizi belirttik ve Türkiye’de akredite olmuş 8 sivil toplum kuruluşundan biri olmayı başardık. Somut olmayan kültürel miraslarda faaliyetlerde bulunmak, UNESCO’ya araştırma ve önerilerde bulunmak, danışmanlık hizmeti vermek üzere derneğimiz akredite edildi” dedi.

Bursa’nın değişik noktalarında sergilenecek

Gündemlerinde yeni bir proje olduğunu belirten Özaslan, UNESCO Ulusal Somut Olmayan Miras Fotoğraf Yarışması’nı duyurdu. Özaslan, “21 Nisan’da başlamış olan fotoğraf yarışmamıza dün itibariyle 226 fotoğraf ve 73 fotoğrafçı katılımı gerçekleşti. Biz yarışmanın bitiş tarihi olan 21 Ağustos’a kadar yaklaşık 700 fotoğrafla 200 fotoğrafçının katılmasını bekliyoruz. Eylülün ilk haftası ise çok değerli jüri üyelerimiz sonuçları açıklayacak. 1. Altın Madalya’yı almaya hak kazanan kişiye 30 bin TL, 2. Gümüş Madalya sahibine 20 bin TL, Bronz Madalya’ya 10 bin TL, UNESCO Özel Ödülü’ne 5 bin TL, Mansiyonlara 5 bin TL, sergilemelere ise bin TL olmak üzere toplam 125 bin TL ödül verilecek. Yarışma sonunda dereceye giren 40 fotoğraf ise Bursa’nın değişik sergi noktalarında üçer hafta sergilenecek. 2025 yılı ocak-şubat-mart aylarında ise İstanbul, İzmir ve Ankara’daki en az iki kültür merkezinde fotoğraflar sanatseverlerle buluşacak. Bu yarışmanın tarihte yerini alabilmesi ve unutulmaması için de yarışma kitapçığı basılacak olup kültür arşivimize kazandırılacak. Yarışmamıza platin sponsorlarımızdan Uludağ içecek ve WARMHAUS, gümüş sponsorumuz olarak ise OLEA zeytincilik destek veriyor. Hala sponsor görüşmelerimize devam ediyoruz. Bu yarışmayı geleneksel hale getirmeyi amaçlıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.