Uludağ Üniversitesi’nde SARS-CoV-2 virüsünün genom dizilimi yapıldı
COVID-19 ile mücadelesine kesintisiz bir şekilde devam eden Bursa Uludağ Üniversitesi, ilk kez bir COVID-19 hastasından elde edilen SARS-CoV-2 virüs genomunun dizi analizini gerçekleştirdi.
Bursa Uludağ Üniversitesi, pandemi sürecinde birçok proje ve bilimsel çalışmasını ara vermeden sürdürüyor. BUÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Şebnem Özemri Sağ ve Doç. Dr. Şehime Gülsün Temel, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İmran Sağlık, Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ ve Translasyonel Tıp Anabilim Dalı Araştırma görevlisi Adem Alemdar Bursa’da ilk kez bir COVID-19 hastasından elde edilen SARS-CoV-2 virüs genomunun dizi analizini gerçekleştirdi.
GENBANK VE GISAID PORTALINA BURSA’DAN YÜKLENEN İLK ÖRNEK
Tamamlanan çalışma hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Şehime Gülsün Temel; “Tıbbi Genetik Anabilim Dalının altyapısı kullanılarak yapılan analizler sonucunda, izole edilen virüsün hücreye girmesini sağlayan “Spike” proteininde D614G olarak bilinen mutasyonu taşıdığı ve GR sınıfında olduğu görülmüştür. Bu mutasyonu taşıyan virüslerin daha az ya da daha çok bulaşıcı olup olmadığı ile ilgili küresel anlamda bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Dünya genelinde şimdiye kadar 95.000’den fazla virüs genomunun dizilenerek eklendiği GenBank ve GISAID portalında Türkiye’den 194 örnek ve Bursa’dan da bir örnek yüklenmiştir” dedi.
HEDEF: PROJE ÖLÇEĞİNİ BÜYÜTMEK
Daha yüksek sayılarda virüs genom dizilemesi yapılması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Şehime G. Temel; “Böylelikle epidemiyolojik ve moleküler araştırmalar hızlanabilecek. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı’ndan etik kurul iznini aldık. Yerel etik kurul başvurusunu da yaparak proje ölçeğinin büyütüleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.