Ukrayna’da unutulmayan Holodomor acısı
Ukrayna’da bundan tam 87 yıl önce açlıktan ölen insanların acısı tazeliğini koruyor.
Her yıl kasım ayının son Cumartesi günü Ukrayna’da 1932-1933 yılları arasında yaşanan Holodomor faciasının kurbanları anılıyor. O gün Ukrayna ve Türkiye dahil olmak üzere başka ülkelerde yaşayan Ukraynalılar öldürülen milyonlarca masum yurttaşı anma adına matem tedbirlerinde veya kendi evlerinde mum yakıyor.
Ukrayna dilinde ‘açlıktan ölmek’ anlamına gelen Holodomor, ilk olarak 1932-1933 yılları arasında milyonlarca insanın canını alan felaketi adlandırmak için kullanıldı. Bu korkunç facia kuraklık veya mahsul kıtlığı gibi doğal afetler sonucunda değil, Sovyet komünizm rejiminin Ukraynalıları yok etmek için uygulanan politikanın bir parçası olarak meydana geldi. Ukrayna’nın rejime karşı direnişini ve bağımsız bir Ukrayna devleti kurma çabalarını ortadan kaldırmak için böyle bir politika izlenmişti.
10 MİLYON İNSAN ÖLMÜŞTÜ
1932’den Ukrayna bağımsızlığını kazanana kadar Holodomor konusuna abluka uygulandı. Ancak, totalitarizmin “demir perdesinin” arkasını ziyaret eden batılı diplomatlar ve gazeteciler bu vahşi suç ile ilgili bildiri ve röportajlar yayımlayarak dünyaya gerçek olayları aktarmaya başlamıştı. Farklı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre büyük açlık sırasında toplamda 7 ile 10 milyon arasında Ukraynalı kurban olduğu belirtiliyor.
Ukraynalıların en çok yaşamını yitirdiği Haziran 1933 yılında her gün yaklaşık 34 bin 560 kişi, her saat bin 440 kişi, her dakikada ise 24 kişi hayatını kaybediyordu.
Ukrayna Devleti ise, hem iki taraflı hem de çok taraflı olarak, tarihsel gerçeğin tesis edilmesini, Stalin rejimi tarafından kasıtlı olarak yok edilen milyonlarca yurttaşının hatırasını onurlandırmayı ve zaman aşımı olmayan bu insanlığa karşı işlenen suçun ideologlarını kınamayı savunuyor.
Bu sene Holodomor’un 87’nci yılı anılırken, başta Ukrayna olmak üzere Ukrayna’nın yaşadığı Türkiye dahil birçok ülkede etkinlik düzenlenecek.