Ufukta bir sandık daha göründü…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, 31 Mart 2024’teki yerel seçimler öncesinde yeni adım geldi. Erdoğan, dünkü grup toplantısında “Eğer dürüstseniz, samimiyseniz yeni yasama döneminde başörtüsü meselesini anayasa ile teminat altına alalım” dedi. Saatler sonra ise ittifak ortağı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti.
Türkiye sandık atmosferinden henüz çıkmışken dokuz ay sonraki yerel seçim için geri sayım başladı. Asgari ücret artışı ve memura 22 bin lira maaş adımının ardından 14 Mayıs öncesinin tartışmaları da geri döndü. Erdoğan muhalefete LGBT ve başörtüsü üzerinden suçlamalar yöneltirken, referandum sandığını da gündeme getirebilecek bir anayasa değişikliği çağrısı yaptı.
ERDOĞAN’IN KAFASINDAKİ PLAN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart 2024 seçimleri öncesinde muhalefet cephesini bir kez daha “türban serbestisine anayasal güvence veren” anayasa değişikliği teklifi ile “köşeye sıkıştırmayı” hedefliyor. Parlamentoda 323 milletvekili bulunan Cumhur İttifakı’na, CHP listelerinden parlamentoya giren DEVA, Gelecek ve Saadet Partili milletvekillerinin 27. dönemde, ocak ayında TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen ve 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından bir süreliğine rafa kaldırılan anayasa değişikliği teklifine “hayır demeyeceği” belirtiliyor.
İLK ÇAĞRIYI YAPTI
AK Parti grubunda konuşan Cumhurbaşkanı, yerel seçimi işaret edip “Büyükşehirlere daha fazla asılacağız” dedi. Muhalefete dönük “LGBT’cisiniz. Pensilvanya’ya, Kandil’e uçkuru kaptırmışsınız” suçlamalarını yönelten Erdoğan başörtüsünü işaret edip referandum sinyali verdi. “Milletin hayat tarzıyla uğraşıp sahtekârlık yaptınız. Dürüstseniz başörtüsünü seçimden önce anayasayla teminat altına alalım” çağrısı yaptı.
‘SU ALAN GEMİNİN DÜMENİNE KİMİN GEÇTİĞİNİN HİÇBİR ÖNEMİ YOK’
Bu sözler Meclis’te muhalefet bileşenlerinin desteğiyle referandum sınırı olan 360’ın aşılabileceği yorumlarını getirdi. Konuşmasında ‘değişim’ gündemine de değinen Erdoğan “Ortakları artırmak neticeyi değiştirmez. CHP 160’lı masa da kursa 28 Mayıs’ın gereğini yapmazsa milletin tokadını yemekten kurtulamaz. Su alan geminin dümenine kimin geldiği önemsiz” dedi. AK Parti’nin iç muhasebesini yaptığını da dile getirdi.
GÜNDEM YENİ ANAYASA
Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli, seçimlerin ardından ikinci kez bir araya geldi. Hem Erdoğan hem de Bahçeli, partilerinin grup toplantısında “yeni anayasa” çıkışında bulunmuştu. İki liderin görüşmede “yeni anayasa” ve 31 Mart 2024’te yapılması planlanan “yerel seçimlerin olduğu” ileri sürüldü.
DENGE DÖNEBİLİR
Teklifin geçen yasama yılında TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, “türban serbestisini” öngören 24. maddedeki değişiklik için CHP ve İYİ Parti ortak önerge vermişti. O dönem İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “konuyu da tarihin tozlu sayfalarına gömmek istediklerini” kaydetmişti.
TBMM’de Cumhur İttifakı bileşenlerinin toplam 323 milletvekili bulunuyor. DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve SP’nin toplam 35 milletvekilinin destek vermesi durumunda ise bu sayı 358’i buluyor. Bu durumda da Cumhur İttifakı’nın teklifi referanduma götürebilmesi için 2 milletvekiline ihtiyacı bulunuyor. Demokrat Parti ve İYİ Parti’nin teklife destek vermesi durumunda ise teklif 405 milletvekili ile doğrudan TBMM’de kabul olabilecek.