Dolar 34,4849
Euro 36,2385
Altın 2.960,90
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Türkler Avrupa’dan şirket alabilir

Türkler Avrupa’dan şirket alabilir
5 Haziran 2020 20:33
468
A+
A-

DEİK Başkanı Nail Olpak, Avrupa’da nam salmış firmaların yeni kuşaklarının şirket yönetmek istemediğine vurgu yaparken, ” Altyapısı olan bu şirketleri alma şansımız bulunuyor” diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, pandemi süresince gerçekleştirdiği video konferanslarla gündem belirliyor. MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat Alpay’ın ve üyelerin yoğun katılım gösterdiği video konferansın konuğu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay oldu.

Webinarın açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, “Biz en başta zannettik ki bu sıkıntı ekonomide sadece arzda olacak, talepte olmayacak. Tüm dünyanın öngörüsü bu şekildeydi neredeyse. Ama böyle olmadı, talepte de ciddi bir daralma oldu. Türkiye’de de Çin bu salgınla uğraşırken toparlanalım yeni pazar olalım bize gün doğdu şeklinde bir algı vardı. Biz de öngörümüzde yanıldık. Sağlık ve ekonomik olarak zor bir süreçten geçtik. Ama geldiğimiz noktaya bakarsak ve bunu diğer ülkelerle kıyaslarsak ümit verici bir durumda olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

ŞAŞKINLIK SONRASI İŞLER RAYINA GİRDİ

Pandemi süreci ve ticari diplomasi faaliyetleri ile ilgili bilgiler veren DEİK Başkanı Nail Olpak ise şunları söyledi: “Virüsün ülkemize de sıçradığı o ilk günlerde herkeste bir şaşkınlık, ne yapacağını bilememek, ne isteyeceğini bilememe durumu vardı. Sonrasında talepler yığını ile karşı karşıya kaldık. Bunu şikayet anlamında söylemiyorum. Daha sonra sürece ve genel  düzene yavaş yavaş ayak uydurmaya, şaşkınığı üzerimizden atmaya ve işimizi daha iyi hale getirme adına problem tespitleri yapmaya başladık. Çok sık yaptığımız bu online toplantılar neticesinde aldığımız bilgileri, bazen yurt dışındaki muhataplarımıza bazen de Ankara’da bakanlıklarımıza ve bizzat bakanlarımıza bildirdik.”

SOKAĞA ÇIKMA MESAJLARI

Bir dönem sokağa çıkma yasağının uzun süreli uygulanması konusunda algılar yaratıldığını hatırlatan Olpak, bunun doğru olmayacağını bizzat Cumhurbaşkanı’na ilettiklerini söyledi. Olpak, “Mart’ın ikinci yarısında bütün işletmeler uzun süreli bir şekilde kapatılsın ve akabinde de yine uzunca bir süre sokağa çıkma yasakları ilan edilsin diye söylentiler, kamuoyu oluşturma çabaları vardı. Ben bunun masum olmadığına inananlardanım. Eğer böyle olsaydı, bu süreçte kısmen de olsa çalışan işletmeler ve insanlar da hiç çalışmayacaklar ve herkes evlerinde kalacak, böylece ciddi ekonomik zorluklar çıkacak ve bir kaos yaratılacaktı. Biz DEİK olarak bununla ilgili gerekli rapor ve uyarılarımızı Cumhurbaşkanımıza yaptık ve bugüne baktığımızda doğru bir şey yaptığımızı görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ekonomi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Olpak, bu sürecin kazananları da olacağını söyledi. Olpak, “Bir daralma söz konusu ama yüzde 80’lerden bahsedilirken daralma şu an 40’larda. Elbette bu da kötü ama en azından beklentinin çok altında olması bu süreçte bizleri biraz umutlandırdı. Süreç boyunca kim tedarik zincirini kopartmaz ve ayakta kalabildiğini muhataplarına net bir şekilde göstererek onun güvenini kazanırsa sürecin kazananı onlar olur.”

“Avrupa’da yeni nesil, firmalarını yönetmek istemiyor”

Avrupa’da ciddi fırsatlar doğabileceğini söyleyen Olpak, sözlerini şöyle noktaladı: “Avrupa’ya yapılan ihracatlarımızda bir düşüş var evet ama bir fırsat da olduğunu düşünüyorum. Birinci ya da ikinci nesil ailelerin kendilerinden sonra gelen kuşakların, firmanın devamını sağlamak istememelerini görüyoruz. Bunlar çok güzel altyapı ve fiziki imkânlara sahip iyi firmalar. Bu yeni dönemde özellikle altı dolu projelerle imkânlar çerçevesinde buradaki şirketler alınabilir.”

“Almanya ve Türkiye ayrıştı”

BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, “Kolay bir süreç geçirmiyoruz. Bu süreçte özel ilgi gösterilmesi gereken bazı özel sektörler var. Ben genel manada sürecin çok iyi yönetildiğini düşünüyorum. Avrupa’daki tüm ülkeleri ele aldığımızda Almanya ve Türkiye net bir şekilde ayrışıyor. Türkiye’de özellikle kısım kısım yapılan sokağa çıkma yasakları, virüsün yayılmasını engelledi. Önemli bir stratejiydi. Bu normalleşme sürecinde de farklılaşan ülke konumunda olacak. Ve bu çıkışta ekonomik anlamda da en hızlı toparlanma ülkemizde olacak” dedi.

Video konferans soru cevap bölümü ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.