Dolar 34,6542
Euro 36,6585
Altın 2.942,51
BİST 9.639,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 12°C
Az Bulutlu
Bursa
12°C
Az Bulutlu
Per 15°C
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 12°C

Türkiye, dünyada en fazla çöp ithalatı yapan ülkelerden biri

Türkiye, dünyada en fazla çöp ithalatı yapan ülkelerden biri
4 Haziran 2021 09:15
440
A+
A-

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle dünyadaki ve Türkiye’deki atık sorununa değinen KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Enerji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu, dünyada en fazla çöp ithalatı yapan ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkati çekti.

İSTANBUL (İGFA)- Son zamanlarda çevre örgütü Greenpeace’in, Türkiye’de plastik atık ithalatının son 15 yılda 173 kat arttığı ve geçen yıl Birleşik Krallık’taki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40’ının Türkiye’ye ihraç edilerek, yasa dışı yollarla toplanıp yakıldığı yönündeki raporu gündem oluşturmuş ve atık ithalatıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştı. 6 aşamadan oluşan atık yönetiminde atıkların yakılarak imha edilmesi hem sağlığımızı hem de doğayı tehlikeye sokuyor.

KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu, “Atık yönetimi 6 safhada gerçekleşiyor. Bu aşamalardan en önemlisi atıkların geri dönüştürülerek yeniden üretimi ya da doğrudan hammadde olarak kullanılması. Atıkların yakılarak imha edilmesi ise bizim hiç istemediğimiz bir yöntem.” derken, son dönemin tartışmalı konusu plastik atıkların geri dönüşümünün ve bertaraf edilmesinin küresel bir problem olduğunun altını çizdi.

Çöp ithalatıyla ilgili Çin’in kota gelmesiyle ithalatını en çok artıran ülke Malezya’daki çöp karşıtı kampanyalardan sonra Tayland, Güney Kore ve Türkiye olduğuna dikkati çeken Nesimioğlu, “Oysa gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin çöplüğü değildir. Çöpleri bertaraf etmeye göre enerji üretebilecek şekilde geri dönüşüm doğru bir süreç. Ancak plastik atıkların dünya ölçüğinde geri dönüşümü sadece yüzde 10. Türkiye’de ise yüzde 1 civarında. Ne yazık ki ülkemiz kapasitesinin çok üzerinde bir ithalat gerçekleştiriyordu ve plastik atıkların bir kısmı da ne yazık ki geri dönüştürülemiyor. Plastik atıklar, topraktan yer altı sularına kadar doğayı kirletirken insan sağlığını da olumsuz etkiliyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.