Dolar 34,4818
Euro 36,2436
Altın 2.959,84
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Türk çeliğine Trump çelmesi

Türk çeliğine Trump çelmesi
17 Temmuz 2020 18:29
385
A+
A-

ABD Başkanı Donald Trump’un çelikten alınan verginin yükseltilme talebine mahkemeden gelen ret yanıtı Türk çelik sektörünü hem sevindirdi hem de ihracat anlamında geleceğe dair umutlandırdı.

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın 2018’de Türkiye’den ithal edilen çeliğin ek gümrük vergisi oranını yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltme kararının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan’a göre Trump, Ağustos 2018’de Türkiye’den ithal edilen çelik ve alüminyum için gümrük vergilerini iki katına çıkarmasıyla dünyada korumacılığı meşrulaştıran adımlardan birisini attı.

KURALLARA AYKIRI

“Trump’ın kararı Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına da aykırıydı. Böylece uluslararası arenadaki bütün anti-korumacılık söylemleri yerle bir oldu. Trump’ın bu haksız ve keyfihamlesinin üzerine Türkiye de ABD’nin bu eyleminin engellenmesi hususunda DTÖ’ye bildirimde bulundu. ABD, daha sonraMayıs 2019’da Türkiye’den ithal edilen çelik ürünlerinde uyguladığı ilave vergileri yüzde 50’den yüzde 25’e düşürdü. Ancak hem ABD’li ithalatçılar, hemde Türk ihracatçılar bu konudaki mağduriyetlerinin giderilmesi için mahkemeye başvurdu. Mahkeme kararında, Türkiye’den ithal edilen çelik ürünleri üzerindeki gümrük tarifesi oranının iki katına çıkarılma kararının usul bakımından eksik olduğu ve anayasanın eşit koruma garantisini ihlal edildiği belirtildi. İki yıl boyunca küresel ölçekte verdiğimiz mücadele sonucu Türkiye’nin lehine sonuç çıktı.Türk çelik ihracatçılarımızın bu konuyu sahiplenmesi ve diğer ülkelerle eşit şartlarda rekabet ortamının oluşması neticesinde iyiye doğru bir gidişin başladığını görüyoruz. Bu iyiye gidişin yerini bundan daha olumlu gelişmelere bırakıp, ikili ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılması beklentimizdir. “

TEPKİSİZ KALAMAZDIK

Ertan, “ABD ile ikili ticaretin önüne konulan engeller, ticaret savaşları kümelenmesi ve korumacılık önlemleri iç piyasayı olumsuz yönde çok etki ediyor ve uluslararası ticareti sekteye uğratıp daha çok bölgesel ve dar bir alanda yapılmasına sebep oluyor. Asıl kaybedense iki ülkenin üreticileri, sanayicileri, ithalatçıları ,ihracatçıları ve nihai tüketicileridir. Sadece Türk firmalarını değil aynı zamanda Türk çelik ürünlerini kullanan ABD firmalarını da etkiliyor. Biz ekonomik savaştan değil, küresel ticarette adil ve sürdürülebilir bir sistemden yanayız. Korumacılık önlemleri adı altında yapılan bu hak ihlaline tepkisiz kalmamız düşünülemezdi. 2017’de ABD’ye 1 milyar 115 milyon dolar, 2018’de 896 milyon dolar, 2019’da ise 271 milyon dolar çelik ihracatı gerçekleştirdik. 2017’den 2019’a kadar olan dönemde çelik ihracatımız değer bazında yüzde 75’lik kayba uğradı. Bu süre zarfında ciddi bir mağduriyet oluştu. 2020 yılının ilk 6 aylık döneminde ise çelik ihracatımız 214 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hem ithalatçılar hem ihracatçılar olarak bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.”dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.