Trafikte hangi müzik sakinleştiriyor?
Çok yüksek sesle müzik dinlemenin trafik ihlallerine yol açarak kaza riskini artırdığını belirten uzmanlar, sevilen ve aşina olunan bir müziğin yüksek olmayan bir ses ayarında dinlenmesini tavsiye ediyor.
İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk, özellikle yoğun trafikte oluşan stresle baş edebilmek için dinlenecek müzik türlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde yaşayanlarının gününün büyük bir kısmının trafikte geçtiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk, “Bir yerden bir yere yetişme telaşında olan ve alternatif yol arayışlarına rağmen, trafikten kaçamayan sürücüler ve yolcular için yolculuğun kendisi bir stres faktörüne dönüşmektedir. Bu durum toplu ulaşım araçlarını kullanan ve kalabalıklar içinde yolculuk yapmak zorunda olan kişiler için de geçerli elbette. Özellikle sürücülerin araç kullanırken müzik dinleme eğiliminde olduğunu biliyoruz.” dedi.
YÜKSEK SESLE MÜZİK DİNLEMEK RİSK
Müziğin işitsel bir uyaran olduğu için psikolojimiz üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu ifade eden Öztürk, “Yapılan araştırmalar çok yüksek sesle müzik dinlemenin trafik ihlallerine yol açtığını ve dolayısıyla kaza riskini arttırdığını gösteriyor. Çünkü aşırı derecede yüksek sesle müzik dinlemek dikkat dağıtıcıdır ve sizi diğer işitsel ve görsel uyaranlara karşı duyarsızlaştırır.” uyarısında bulundu.
Bir stres kaynağı ile baş edebilmek için elbette sanatın çok büyük iyileştirici bir gücü olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın, arabesk ve heavy-metal tarzı müziklerin olumsuz duygulara yol açtığını söyledi. Müzik dinleme eylemi her ne kadar kişisel beğeni, kültürel geçmişimiz, sosyal çevremiz ve geliştirdiğimiz zevklerle ilişkili olsa da örneğin arabesk müzik türünün kişilerde depresif duyguları öne çıkardığı, umutsuzluğa neden olduğu ve öfkeye yol açtığını bildiklerini belirten Aydın, “Benzer şekilde yapılan araştırmalar heavy- metal müzik türünü dinleyen kişilerde saldırganlık eğiliminin daha yüksek olabileceğini gösteriyor. Bu iki müzik türünde de olumsuz duygulara ve davranışlara yol açan sebep ise daha çok şarkıların sözleri ile ilgilidir” dedi.