Tohum Yağları Gerçekten Zehirli mi? Bir Diyetisyenin kararı
Son zamanlarda TİKTOK’ ta geziniyorsanız, muhtemelen Ayçiçek yağı, soya yağı ve kanola yağı gibi tohum yağlarının toksik olduğunu iddia eden bir dizi videoyla karşılaşmışsınızdır. Bu yağlara karşı yapılan iddiaları eleştirel bir şekilde inceleyelim ve tartışmanın arkasındaki bilimsel araştırmaları inceleyelim.
Tohum Yağları Nelerdir?
Tohum yağlarını çevreleyen hararetli tartışmalara dalmadan önce, temelleri çözelim. Tohum yağları sadece tohumlardan elde edilen ve yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan yağlardır. Örnekler arasında ayçiçeği, soya ve kanola bulunur.
Tohum Yağları Aslında Zehirli midir?
Tohum yağları omega-3 hem de omega-6 yağ asitlerini içerir (birincil çekişme kaynağı). Omega-3’ler faydalı olarak görülürken, omega-6’lar iltihabı teşvik etme potansiyelleri nedeniyle genellikle ‘kötü’ veya zararlı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, Omega-3’leri ‘iyi’ ve Omega-6’ları ‘kötü’ olarak sınıflandırmak aşırı basitleştirilmiştir ve bu esansiyel yağ asitlerinin karmaşık doğasıyla uyumlu değildir.
Yüksek omega-6 diyetini iltihaplanma ve kalp hastalığına bağlayan insanlarda yapılan araştırmayı daha derine indiğinizde, önemli bir destek bulmak zorlaşıyor. ‘Tohum yağları toksiktir’ anlatısının savunucuları, izole edilmiş hayvanları veya in vitro çalışmaları kiraz toplayabilirken, bu tür önyargılı bilgilerin gerçek bilimsel kanıt oluşturmadığını kabul etmek çok önemlidir.
Tohum yağlarının aşırı tüketilmesinin sağlık için ideal olmayabileceği argümanının bir miktar geçerliliği olsa da, bu endişeyi yalnızca omega-6 yağ asitlerinin kendisinden ziyade bulundukları gıdalara atfetmek önemlidir. Genellikle tohum yağları içeren cipsler, bisküviler, unlu mamuller, salata sosları ve derin yağda kızartılmış yiyecekler gibi paketlenmiş ürünler aynı anda rafine karbonhidratlar, tuz ve şeker bakımından yüksektir. Kilo alımının ve kötü sağlığın arkasındaki gerçek suçlular, tohum yağları değil, bu ek bileşenlerdir. Önemli miktarda rafine tohum yağı tüketen bireylerin, diyetlerinin genel kalitesini etkileyen, yüksek oranda işlenmiş gıdaların bolluğunu da tükettiğini iddia etmek mantıklıdır. ‘Tohum yağlarını kesin’ mesajı, esasen daha az işlenmiş gıda tüketmek anlamına gelir, ancak istenmeyen sonuç, kanola veya Ayçiçek yağı gibi yaygın yemeklik yağların kullanılmasıyla ilgili gereksiz korkudur.
Kullanılacak En Sağlıklı Yağ Hangisidir?
Sağlıklı bir yağ profiline ve süpermarkette bulunan yağlar arasında en yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu için müşterilerimizin sızma zeytinyağı kullanmalarını öneririz.
Yani diyeceğim o ki ‘Tohum yağlarının toksik olduğu’ fikri, tek bir faktöre odaklanarak beslenmeyi aşırı basitleştirmeye yönelik başka bir girişimdir. Önemli olan diyetin genel kalitesidir. Diyetiniz yüksek oranda işlenmiş ve derin yağda kızartılmış gıdalar açısından zenginse, tohum yağlarından önemli miktarda omega-6 tüketiyor olabilirsiniz. Doğal, minimum düzeyde işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete yönelik olumlu değişiklikler yapmak faydalıdır ve sağlık iyileştirmeleri sadece tohum yağlarının azaltılmasında değil, bütünsel diyet değişikliklerinden kaynaklanır.