Sosyal medyada fenomen olan yaşlı adam, gerçekte kim?

İsveç hükümetinin Covid-19 aşı kampanyasında kullandığı ‘Hide the pain Harold’ (Acısını saklayan Herold) görseli, kısa sürede sosyal medyada popüler hale geldi. Kampanyada ‘Harold’un fotoğrafı, Stokholm’de aşı kampanyasının hafta sonu 75 yaş üstü vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletildiğini duyuran açıklamayla kullanıldı.
Ancak bu görsel, yıllar önce bir hazır görsel ajansına poz veren Macar Andras Arato’ya aitti ve Arato, 2011’den bu yana tanınan bir simaydı. Aslında elektrik mühendisi olan Arato, o günden bu yana internet mecrasında fotoğrafları üzerinden yapılan mizah dolayısıyla hayli popüler hale gelmişti.
İsveç hükümeti, Arato’nun ününden haberdar olmadıklarını belirterek, söz konusu fotoğrafları geri çekti. Independent Türkçe’nin aktardığına göre, Stokholm’deki yetkililer adına Reuters’a konuşan Hanna Fellenius, “Bunu fark edene dek mim (meme-sosyal medya aracılığıyla yaygınlaşan genellikle mizah temalı unsurlar, akımlar) olduğundan haberdar değildik. Fakat artık elbette ki resmi değiştirdiğimize sizi temin ederiz” dedi.
Ancak Harold, sosyal medyada bir kez daha gündeme geldi ve farklı konularda üretilen esprilerin odak noktasında yer almaya başladı. Geride bıraktığımız haftalar boyunca, Harold’un öznesi olduğu on binlerce esprili tweet atıldı.
Arato, yakın zamanda verdiği birkaç röportajda söz konusu hazır görseller için eskiden poz verdiğini ve internette ünlü olduğunu keşfetmesinin 9 yıl sürdüğünü söylemişti.