Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 7°C
Hafif Kar Yağışlı
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz 8°C
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 12°C

Sıkıcı iş bunama riskini artırıyor

Sıkıcı iş bunama riskini artırıyor
19 Ağustos 2021 19:49
4.624
A+
A-

ABD ve Arupa’da yapılan araştırmada bunama (demans) riski ile iş arasındaki bağ ortaya çıkarıldı. Zihinsel olarak uyarıcı işlere sahip kişilerde risk daha düşük.

Şimdiye kadarki en geniş kapsamlı araştırmada 100 bin kişi ortalama 17 yıl boyunca izlendi. Sonuçlarda orta yaşlar boyunca polislik, doktorluk gibi gibi zorlu ve daha fazla kontrol gerektiren işlerde çalışan kişilerde, memurluk gibi ‘pasif’ işler yapanlara kıyasla üçte bir oranında daha az demans vakası tespit edildi.

Science Media Center’da yayınlanan çalışmada aynı zamanda, kendi işlerini ‘ilginç’ bulanların kanlarında demansla bağlantılı daha düşük protein seviyeleri bulundu.

Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve yaşam tarzı gibi potansiyel olarak etkili faktörlerin de hesaba katıldığı araştırmada, ‘yüksek bilişsel’ uyarılara maruz kalan grupta demans insidansı 10 bin kişide 4,8, düşük uyarı grubunda 7,3 çıktı.

‘Beyni aktif tutmanın önemi bir kez daha ortaya çıktı’

Londra Üniversitesi Akademisi Epidemiyoloji ve Sağlık Bakımı Enstitüsü’nden Prof. Mika Kivimäki şunları söyledi: “Bulgularımız, yetişkinlikte zihinsel uyarının demansın başlangıcını erteleyebileceği hipotezini destekliyor. Yüksek düzeyde zihinsel uyaran yaşayan kişilerde görülen 80 yaşında demans düzeyleri, düşük zihinsel uyaran yaşayanlarda 78,3 yaşında gözlendi. Bu da hastalığın başlangıcındaki ortalama gecikmenin yaklaşık bir buçuk yıl olduğunu gösteriyor, ancak muhtemelen insanlar arasında etkide önemli farklılıklar var.”

Britanya Alzheimer Derneği’nden Dr. Sara Imarisio ise zihinsel olarak aktif kalmanın önemine değindi: “Herkes yapacağı işin türünü seçemez, ancak bunun gibi çalışmalar ister iş ister hobiler yoluyla olsun, beyni aktif tutmaya yardımcı olan aktiviteler bulmanın önemini vurgulamakta.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.