”Salgında ipin ucu kaçtı”
Düzenlediği basın açıklamasında salgının kontrolden çıktığını ancak iktidarın lebaleb kongreler yaparak topluma her şey normalmiş görüntüsü verdiğini belirten SES, pandemi ile mücadelede yapılması gerekenleri 14 maddeyle açıkladı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), “Pandemi İle Mücadele Ederken Sermaye İçin Çarklar Dönmeli Diyemezsiniz” başlığıyla bir basın açıklaması düzenledi. Sendikanın genel merkezinde düzenlenen basın açıklamasında “Salgının kontrolden çıktığı” vurgulandı.
“Haklı itirazlarımızın dikkate alınmaması ve bu aşamadan sonra yaşanacak gelişmelerden dolayı kaygılı ve aynı zamanda çok öfkeliyiz çünkü salgın kontrolden çıktı” denilen açıklamada, “Salgının başından beri sürekli şeffaflık istedik ama hiçbir bilgiyi bizlerle paylaşmadınız. Halkın sağlığını değil, ekonomik çıkarları öncelediniz. Salgınla ve aklımızla dalga geçer gibi alınan kararlar, önlem değil yasaklar oldu” ifadelerine yer verildi.
‘BİLİM İNSANLARINA KULAK TIKADINIZ’
İktidarın lebaleb (tıklım tıklım) kongreler yaparak topluma her şey normalmiş görüntüsü verdiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler de yer aldı:
“Türkiye de salgının ikinci pikinin birincisine göre daha ağır olduğu ve üçüncü pikin ikincisinden daha ağır sonuçlara yol açacağı endişesi yaşayan bilim insanlarının görüşlerine kulak tıkasanız da gelinen süreçte ne kadar haklı olduklarını tüm toplum gibi siz de görüyor ve ne kadar haklı olduklarını da biliyorsunuz. Salgının kontrolden çıktığını, ipin ucunun kaçtığını ve bunun sorumlusunun ise salgını yönetmede ortak aklı ve bilimsel yöntemleri reddederek, toplumun değil bir avuç sermayedarın ayakta kalması, karına kar katması için çarkların dönmesi ısrarında olanlar olduğu da bilinmektedir.”
14 MADDELİK ÖNERİ
Basın açıklamasında, pandemi ile mücadelede yapılması gerekenler ise şöyle sıraladı:
1.Salgınla mücadele demokratikleşmelidir. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıkların da içinde olduğu sağlık alanındaki emek meslek örgütleri temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin oluşturduğu yeni “bağımsız” bir kurul oluşturulmalıdır. Bu kurulun alacağı kararlar toplum ile en kısa sürede tüm ayrıntıları ile paylaşılmalıdır.
2. Dört hafta boyunca ülkeye giriş çıkışlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalıdır.
3.Dört hafta boyunca sağlık, belediye temizlik ve gıda satışı dışındaki tüm faaliyetler durdurulmalıdır.
4. Güvenlik adına yürütülecek faaliyetler cezalandırıcı bir perspektifle değil sosyal hizmetler ve destek kapsamında yerel yönetimlerin de katılımıyla yürütülmeli, başta pandemide belirlenen kuralların denetimi, özellikle ev içinde başta kadın ve çocuklara yönelik olmak üzere şiddet, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaya yönelik tedbirlerle sınırlı olmalıdır.
5. Kamuda çalışan işçi memur vb. tüm çalışanların maaşı kesintisiz ödenmelidir. Gündelik işlerde ve özelde güvencesiz çalışan ve yoksulların tamamına 1 aylık ihtiyacını karşılayacak (en az 5 bin TL) mali destek kamu bütçesinden karşılanmalı, esnafa bir aylık kira bedeli ve geçim giderleri desteği (en az 5 bin TL) verilmelidir.
KORUYUCU EKİPMANLAR EKSİKSİZ SAĞLANMALI
6.Sağlık personeline nitelikli kişisel koruyucu donanım eksiksiz sağlanmalıdır. Pandemi ile mücadelede sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri ile bakanlık kolektif çalışmalıdır. Sağlık alanındaki personel açığının güvenceli kadrolu istihdamı ile kapatılmasına yönelik planlama yapılmalı, 4C, 4B gibi güvencesiz kadrolarda çalışan personelin güvenceli kadroya geçmesi sağlanmalı, haklarında kesin yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık emekçileri göreve başlatılmalıdır.
7. Yüksek enfeksiyon riski ve aşırı iş yükü altında çalışan sağlık çalışanlarının sahada yaşadıkları şiddet, mobbing, adaletsiz ek ödemeler, belirti göstermelerine rağmen vb. sorunların giderilmesine yönelik ivedilikle planlamalar yapıp girişimlerde bulunulmalıdır.
8. Belediye temizlik işçileri, gıda tedarikçileri, güvenlik güçleri gibi çalışması zorunlu olan kesimlere kamu ve çalıştırmaya devam eden firmalarca nitelikli koruyucu donanım sağlanmalıdır.
AŞILAMA HIZLANDIRILMALI
9. Aşı üretimi için gerekli altyapı ve donanım sağlanmalıdır. Aşı üretimi ilgilenen ve kapanan tüm kurumlar açılmalı ve güçlendirilmelidir. Bu gerçekleşinceye kadar dışardan ülkede yaşayan tüm yurttaşlara (göçmenler, mülteciler, sokakta yaşayanlar, kimliksizler vb dahil) yetecek kadar aşı temini için yeterli kaynak ayrılmalı ve aşılama hızlandırılmalıdır.
10. Tüm toplum kesimlerinin fiziksel mesafe, hijyen, beslenme, dinlenme, sağlıklı ortamlarda fiziksel aktivite vb. bulaşı engelleyecek ve bağışıklığı güçlendirecek önlemleri almasına yönelik barınma, gıda temini, sağlıklı çevre, ulaşım, haberleşme, sağlıklı çalışma koşullarını önüne koyan sosyal adaleti öngören radikal düzenlemelere gidilmelidir. Vatandaşların zorunlu harcamalarının (su, elektrik, ısınma, vb.) faturaları devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları vb. ertelenmelidir.
11. Farkındalık yaratmaya yönelik sosyal medya, TV, gazete vb. gibi araçlarla bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır. Meclis’te bulunan tüm partiler ile hükümet koordineli çalışmalıdır. Yerellerde DKÖ, STK’lar, muhtarlar, mahalle meclisleri vb. gibi toplumun örgütlü kurumları ile resmî kurumlar eşgüdüm içinde çalışmalıdır.
İZOLASYON SÜRDÜRÜLMELİ
12. Kalabalık ve yoksul aileler içerisinde hastalığa yakalananların tedavilerinin ve izolasyon süresi boyunca konaklamalarının kamuya ait ya da kamunun finansmanını sağlayacağı ayrı mekanlarda gerçekleştirilmesi, izolasyonda kalmak zorunda olanlara bakım verilmesi sağlanmalıdır.
13. Covid-19 nedeniyle enfekte olan ve hayatını kaybeden insanlarımızın ve sağlık çalışanlarının sayısı dahil tüm veriler, yapılanlar, eksiklikler şeffaflıkla toplumla paylaşılmalıdır.
14. Bir aylık sürenin sonrasında salgının boyutu yeniden gözden geçirilerek hareket edilmelidir. Salgın tüm dünyada kontrol altına alınıncaya kadar yurtdışı giriş ve çıkışlarda tedbirler (test yapma, 14 gün izolasyon vb.) sürdürülmelidir.