PERYÖN’den ‘zorunlu’ mesaj

PERYÖN Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Gül; Coronavirüs nedeniyle ‘evde çalışma’, ‘ücretli izin’, ‘yıllık izin’ kullandırılması gibi uygulamaları suiistimal edenleri uyardı.
Dünyayı sararak pandemi olarak ilan edilen COVID-19 nedeniyle, pek çok kamu ve özel sektör kurumları, çalışanlarına yönelik bir takım iş modellerini hayata geçirdi. Bu kararların salgının yayılmaması adına alındığını hatırlatan PERYÖN Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Gül, Türkiye’de bir taraftan ‘evde kal’ mottosu ile zorunlu olmadıkça evlerden dışarıya çıkılmaması çağrısı yapılırken, diğer taraftan da hizmet ve üretimine ara veren veya kapanan işletmeler çalışanlarına yönelik ‘evde çalışma’, ‘ücretli izin’, ‘yıllık izin’, ‘kısa çalışma ödeneği’ gibi modellerin uygulandığını hatırlattı.
ÜST DÜZEY HASSASİYET
Çalışanların zorunlu alınan kararların suiistimal edildiğine dair bilgi aldıklarını paylaşan Barış Gül, “”Salgının yayılmaması için alınan bu kararlara rağmen; ‘evde çalışma’, ‘ücretli izin’, ‘yıllık izin’ kullandırılması gibi uygulamalardan yararlanan bazı çalışanların evlerinde kalmaları gerekirken, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde gereksiz bir şekilde evlerinin dışında zaman geçirdikleri bilgileri edinilmektedir. PERYÖN Güney Marmara Şubesi olarak evde kalınması konusuna en üst düzeyde hassasiyet gösterilmesi hususunu bir kez daha hatırlatırız.”
İZİN TATİL DEĞİLDİR
‘Evde çalışma’, ‘ücretli izin’, ‘yıllık izin’ kullandırılması gibi uygulama kapsamındaki çalışanlara seslenen Gül, şunları söyledi: “Bu izin bir tatil değildir, tatil olarak algılanmaması gerekmektedir. Bu uygulamalar salgının yayılmaması amacıyla alınmış tedbirlerdir. Herkesin bir taşıyıcı risk içerebileceği, dışarıdan alınabilecek virüsün evlere taşınabileceği, esas risk grubunu oluşturan (evdeki yaşlılar-çocuklar-hamileler-engelliler gibi) kesimlere de bulaştırılabileceği unutulmamalıdır. Öte yandan işletmelerinde hizmet ve üretime ara veren veya kapatan, çalışanlarına yönelik evde çalışma, ücretli izin, yıllık izin, kısa çalışma ödeneği ve bu gibi modelleri uygulayan işyerlerinin İnsan Kaynakları yöneticileri de çalışanlarını bu doğrultuda uyarmalı ve bilgilendirmelidir.”