Osmangazi’de çevreye duyarlı çocuklar yetişiyor

Daha yaşanılabilir bir dünya için geri dönüşüme büyük önem veren Osmangazi Belediyesi, gerçekleştirdiği eğitim programlarıyla çocukları küçük yaşta sıfır atık konusunda bilinçlendirmeye devam ediyor.
30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında, Ayça Azak Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kreşi’nde eğitim gören okul öncesi ve kreş öğrencilerine Osmangazi Belediyesi Sıfır Atık Müdürü Rüveyşa Burça Turan tarafından sıfır atık eğitimi verildi. Eğitimle, çocukların erken yaşta çevre bilinci kazanması ve geri dönüşüm alışkanlığı edinmesi amaçlandı. Eğitimi ilgiyle takip eden minikler, atıkları geri dönüşüme kazandırarak çevreyi koruma sözü verdi.
“Çocuklara Küçük Yaşta Sıfır Atık Bilinci Kazandırmak İstiyoruz”
Dünyanın geleceği için sıfır atık sisteminin önemine vurgu yapan Osmangazi Belediyesi Sıfır Atık Müdürü Rüveyşa Burça Turan, “30 Mart, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 14 Aralık 2022’de Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmiştir. Biz de bu özel günü çocuklarımızla birlikte kutlamak istedik. Amacımız, çocuklara sıfır atık bilinci kazandırmak ve öğrendiklerini aileleriyle paylaşarak birer sıfır atık temsilcisi olmalarını sağlamaktır. Onların küçük yaşta bu bilince sahip olması, gelecekte daha duyarlı bireyler olmalarına katkı sağlayacaktır” dedi.
Turan, sıfır atık sisteminin yalnızca geri dönüşümden ibaret olmadığını belirterek “Atıklarımızı ayrı toplayarak doğal kaynaklarımızı korur, enerji tasarrufu sağlarız. Sera gazı emisyonunu azaltır, toprak ve su kirliliğinin önüne geçeriz. Osmangazi Belediyesi olarak tüm atık gruplarını ayrı ayrı topluyor, ambalaj atıklarını geri dönüştürerek ağaç kesiminin önüne geçiyoruz. Geçtiğimiz bir yıl içinde topladığımız atık yağ miktarıyla beş adet Doğancı Barajı’nı dolduracak suyun kirlenmesini engelledik. Böylece hem yeraltı hem de yer üstü sularını korumuş olduk” ifadelerini kullandı.
“2050 Yılına Kadar Katı Atık Miktarı 3.8 Milyar Tona Ulaşacak”
Acil önlemler alınmadığı takdirde 2050 yılına kadar dünyadaki katı atık miktarının 3.8 milyar tona ulaşacağını belirten Turan, “Bir yılda dünya genelinde toplanan katı atıkları konteynerlere yerleştirip yan yana dizdiğimizde, bu konteynerler dünyanın çevresini 25 kez dolaşacak kadar uzun bir mesafe oluşturuyor. Ayrıca, tekstil sektöründe yılda harcanan su miktarı 86 milyon olimpik yüzme havuzuna eşit. Eğer kıyafetlerimizin kullanım ömrünü iki katına çıkarırsak, atmosfere salınan sera gazını yüzde 44 oranında azaltabiliriz. Sıfır atık sistemini benimsemek ve hayatımıza entegre etmek, çevre ve insanlık için büyük bir kazanımdır” dedi.