‘Örnekköy Projesi” ile Ayvaköy renkleniyor
Nilüfer Belediyesi’nin, turizm ve tarım hamleleriyle ilçedeki kırsal mahalleleri cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediği ‘Örnekköy Projesi’ Ayvaköy’den başladı.
Proje kapsamında ilk olarak Ayvaköy’deki evlerin dış cepheleri ayva sarısına boyandı. Nilüfer’in kırsal mahallelerinde sürdürülebilir kalkınmayı amaçlayan ‘Örnekköy Projesi’nin startı Ayvaköy’den verildi.
Düzenlenen törene Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Nilüfer Belediyesi eski Başkanı Faruk Baykal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ayhan Sarsıcı, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü İlker Temel, iş insanları, Ayvaköy Mahalle Muhtarı Hüseyin Odman, mahalle muhtarları, projeyle ilgili birim müdürleri ve mahalle sakinleri katıldı.
Programda konuşan Özdemir, ilçenin sanayi alanında büyüyüp geliştiğini ancak büyük oranda tarım alanına da sahip olduğunu vurguladı. Nilüfer’in yüzde 75’inin orman, mera ve tarım alanından oluştuğuna dikkat çeken Özdemir, bu alanların korunup, tarımda geliştirilebileceğine değindi.
Adaylık sürecinden bu yana belli konularda hassasiyetlerini dile getirdiklerini söyleyen Özdemir, bunlardan birisinin tarım alanları olduğunu vurguladı. Türkiye’de son dönemde maliyetlerin çok yükseldiğine işaret eden Özdemir, tarım üretiminin düştüğünü ve gençlerin de bu alanda gelecek görmediklerini aktardı. Nilüfer Belediyesi olarak verecekleri destekler ve kooperatifleşme ile gençlere kazanç elde etmelerini göstermek istediklerini ifade eden Özdemir, bu şekilde tersine göçü de başlatmayı hedeflediklerini aktardı.
Tarımın yanında Nilüfer’in tarihi, kültürel ve doğal güzelliklere sahip olduğunu söyleyen Özdemir, bu özelliklere sahip yerlerin başında Ayvaköy’ün geldiğini kaydetti. Bölgede Ayvaini Mağarası’nın bulunduğunu hatırlatan Özdemir, “Burası turizm açısından değerlendirilebilir bir alan. Fadıllı ve Gölyazı gibi doğal güzellikleriyle turizm anlamında geliştirilebilir bir alan. Nilüfer Belediyesi olarak buraya yatırım yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bir seyir tepesi yapalım istiyoruz. İnsanlar teleskop ile gelsin; doğayı, yıldızları, leylekleri izlesin. Gölyazı’ya da buradan bakabilir” dedi.
Turizm açısından pansiyonculuğu da geliştirmek istediklerini ifade eden Özdemir, konaklamanın önemini vurguladı. Bölgede atıl durumdaki okul binasına yatırım yapacaklarını söyleyen Özdemir, buradaki evlerin de birkaç yıl sonra pansiyonculuğa başlayabileceklerini dile getirdi. Adaylığı sürecinde ‘dijital köy’ vaadinin bulunduğunu da hatırlatan Özdemir, “Biz de ayrı mekanların olmasını arzu ediyoruz. Onlar gelip geçerken, birkaç ay burada kalsınlar. Burada şirketine yazılımlarını geliştirsinler. Hem bu bölgeyi tanısın, hem bu güzelliklerden yararlansınlar” diye konuştu.
Betonlaşmadan sürdürülebilir kalkınma
Gözlem evi, dijital köy, dijital göçebeler için mekanları, bisiklet yolları, yürüyüş yolları, mağarası, Gölyazı ve Fadıllı’yla bölgenin turizm cenneti haline gelebileceğini vurgulayan Özdemir, tarımda da ayva, incir, zeytin ve ceviz gibi ürünlerle de bölgenin geliştirilebileceğine işaret etti. Bu şekilde sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabileceklerini söyleyen Özdemir, “İnşaat yapmadan, betonlaşmadan da tarım topraklarını koruyarak hayatları sürdürülebilir kılacağız. Yeniden tersine göçü başlatacağız. Buradan şehirlere gitmiş gençlerimizin tekrar bu taraflara dönmesini sağlayacağız. Ana amacımız bu” dedi.
Bugün ‘Örnekköy Projesi’nin ilk adımı olarak Ayvaköy’deki yapıları boyayacaklarını açıklayan Özdemir, “Bütün mahalleyi tek renge boyayacağız. ‘Ayvaköy, en güzel ayva sarısı ile anlatılır’ dedik. Bugün bunun başlangıcını yapacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından başta Özdemir dahil olmak üzere katılımcılar tulumlarını giyerek, mahalledeki evleri boyamaya başladı.