Örnek Şehir
Tüm gazetelerde Bursaspor yine haber olmuş; “Bursaspor’lu futbolcular geceyarısı ortak bir bildiri yayınladı. ‘Ligde sezon başından bu yana bir kuruş maaş alamayan tek futbolcu grubuyuz’ , ‘bugüne kadar her koşulda savaştık, bu formaya sahip çıktık, sezon sonuna kadar da çıkmaya devam edeceğiz’”
“Yeşil Beyazlıların Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri’nde elektriğin ardından doğalgaz da kesildi.”
Bursaspor kötü mü yönetiliyor? Sadece Bursaspor’da değil ülkemizdeki tüm kulüpler kötü yönetilmektedir. Sürekli ve abartılı rakamlarda borçlanarak kulüpler yönetilmekte, takım taraftarı olan ve futbolla ilgisi olmayan kişiler yönetim kademelerinde yer almaktadır. Dolayısı ile her yönetim, bir sonraki yönetime katlanarak artan borç ve sorunlar yumağı bırakmaktadır.
Dünyada örnek alınacak kulüpler var; Bayern Münih’in başkanı, (orta yaş grubu hatırlayacaktır ) kulübün eski futbolcusu; Karl Heinz Rummenigge, yönetim kurulunda eski kalecisi; Oliver Kahn ve efsane kalecinin, Karl-Heinz Rummenigge’nin kontratının 2021 yılında sona ermesinin ardından başkanlık görevini devralacağı bile belli, kulübün danışma kurulu başkanı; Uli Honess, kulübün bir önceki başkanı Franz Beckanbauer( şimdi onursal başkan) futbolu bilen, futbol kültürü içinden gelen bu isimlerle bu akşam halı sahada oynasak “o yaşlarına rağmen” bize 5 atarlar. Bu ekipten mutlaka transferler konusunda fikir alınıyor ama transferi bu ekip yapmıyor, futbolu bilen kişilerin yönettiği bu takımda astronomik transfer yok, astronomik transfer yapsalar bile (Frank Ribery örneği) söz konusu ekibin futbol kültürü paralelinde alınan futbolcudan fazlasıyla para kazanarak satıyorlar. Esas olarak futbolcu satarak para kazanmaktan çok, altyapıdan yetişen futbolcularla (Müller, Badstuber, Contento, Alaba, Lahm, Schweinsteiger, Kroos) gibi futbolcularla bir marka haline geliyorlar. Takımın marka değeri üzerinden ve stat gelirlerinden para kazanıyorlar.
Şehri Bursa, gerek nüfusu, gerek şu an alt yapı mucizesi ile play-off kovalayan futbolcusu ile yukarıdaki örneğe uygun organize edilemez mi? Her maçında stadı dolu oynayan bir takım, transfer tahtası açıldığında, kurulacak futbol kültüründen gelen eski topçuları ile yapılan bir danışma kurulu ve en önemlisi pazarlama sihirbazları, Bursa şehri olarak değerlerimizi, bize özgü tatları, dokuları, havayı, suyu yeterinde pazarlayamadık.
Gelin bunu için kafa yoralım, manşetlere futbolcusunun parasını veremeyen, elektrik ve doğal gazı kesilen bir takım değil de; mevcut potansiyeller paralelinde örnek bir şehir olalım.
Kaleminize sağlık.Bursa sanayi şehri,bir çok iş adamı var.Şehrin başarılı tarihi olan futbol kulübü nü neden sahiplenmiyorlar acaba,?
Dünyada herkes bildiği işi yapsa, yaşam muhtemelen daha güzel olurdu.
Altyapı hocalarına yeterli imkanlar sağlansa ne Ajax ne Porto Bursasporun eline su dökemezler. Bir de bu işe gönül vermiş olan iş insanları sadece kaynak yaratsın. Bir de tüm şehir esnafı iş yerlerinde 1m2 bile olsa (stand) kulüp lisanslı ürünlerini satarak kulübe maddi katkı sağlamalı. Ben İspanya’da ve Almanya’da bunu bizzat gözlemledim. Olmaz olmaz böyle yapılabilirse tüm takımlara da örnek olur Türk takımları borçlu olmazlar.