“Olimpos’tan Uludağ’a” söyleşisi yoğun ilgi gördü

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Olimpos’tan Uludağ’a” adlı söyleşide, Uludağ’ın tarihi, doğal güzellikleri ve ekosistemi ele alındı.
Kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Uludağ’ın bilinmeyen yönlerini tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen söyleşiye, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Uludağ Yerel ve Alan Kılavuzu Hasan Ören ve çok sayıda davetli katıldı. Yoğun ilgi gören etkinlikte Hasan Ören, Uludağ’ın isminin Olimpos’tan Uludağ’a nasıl evrildiğini anlatarak, bölgede bulunan endemik bitki türleri ve yaban hayatı hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Uludağ İsmi Nasıl Ortaya Çıktı?
Osmanlı döneminde Uludağ’ın Bursa’ya bakan yamaçlarında 52 manastır bulunduğunu belirten Hasan Ören, bu nedenle Osmanlıların buraya Keşiş Dağı adını verdiğini ifade etti. Cumhuriyet döneminde, 1925 yılında Bursa Öğretmen Lisesi Müdürü Hakkı Baha Pars tarafından düzenlenen büyük bir okul kervanına Harita Etüt Dairesi Başkanı Osman Şevki Bey de katıldı.
Ören’in anlatımına göre, Osman Şevki Bey, Keşiş Dağı’nı ilk kez “Uludağ” olarak nitelendirdi ve kamp sırasında kendi çıkardığı el yazısı gazeteye de bu ismi verdi. Ardından, dağın adının Uludağ olarak değiştirilmesi için Ankara’ya rapor sunuldu. Erkan-ı Harbiye Umumi Reisi Fevzi Çakmak’ın onayıyla, 1925 yılında resmen Keşiş Dağı’nın adı Uludağ olarak değiştirildi.
Uludağ’ın Doğal Zenginlikleri
Söyleşide, Uludağ’ın ekolojik önemine de dikkat çekildi. Hasan Ören, Uludağ’ın 1.308 farklı bitki türüne ev sahipliği yaptığını, bunlardan 173’ünün endemik olduğunu belirtti. Ayrıca, küresel ölçekte nesli tehlike altında olan 3, Avrupa ölçeğinde ise 54 bitki türünün burada yaşadığı ifade edildi.
Ören, Uludağ’ın 46 farklı kelebek türü, akbaba ve kaya kartalı gibi nesli tehlikede olan kuş türleri barındırması nedeniyle önemli bir kuş alanı olarak koruma altına alındığını belirtti. Uludağ çevresinde ayrıca 5 balık, 145 kuş, 32 memeli, 10 kurbağa ve 30 sürüngen türünün yaşadığı tespit edilmiştir.
Bakacak Tepesi ve Ramazan Geleneği
Evliya Çelebi’nin de hayranlıkla söz ettiği Bakacak Seyir Terası, Uludağ’ın en güzel Bursa manzarasına sahip noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Ören, Osmanlı döneminde Ramazan ayının gelişinin Bakacak Tepesi’nden yakılan ateşle duyurulduğunu ifade etti. Bu nedenle tepeye “Bakacak” adının verildiğini belirtti.