Naci Görür’den kritik uyarı: “Marmara Depremi Türkiye’yi diz çöktürür”

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Bursa’nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi’ adlı söyleşiye katılan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, önemli açıklamalarda bulundu.
Bursa’nın depremselliğini ele alan Görür, “Bursa’yı tehdit eden fay sistemi, 7 ve üzeri şiddette depremler üretebilir. Kent, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun güney kolunu oluşturan fay sisteminin tam kucağında bulunuyor. Bursa’yı 10 yılda depreme dirençli hale getirebiliriz. Yeter ki devlet birimlerini harekete geçirelim.” dedi.
Bursa veya Marmara bölgesinin bir noktasında meydana gelebilecek bir depremin tüm Türkiye’yi etkileyeceğine vurgu yapan Naci Görür, “Olası bir Marmara depreminde, Marmara Bölgesi’nin ekonomisi çöker. Bu bölge ekonomik olarak çökerse, Türkiye diz çöker. Siyasi ve ekonomik bağımsızlığımızı kaybederiz.” ifadelerini kullandı.
Depreme Dirençli Bursa Hedefi
Osmangazi Belediyesi, kenti olası bir depreme hazırlamak ve deprem anı ile sonrasında yapılacakları planlamak amacıyla ‘Bursa’nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi’ adlı söyleşi düzenledi. Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Prof. Dr. Naci Görür, İş Sağlığı Uzmanı Dr. Şebnem Akman Balta, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.
Söyleşi öncesinde, Bursa Sinema ve Fotoğraf Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Alper Keskin tarafından, Kahramanmaraş depremleri sonrası çekilen fotoğraflardan oluşan ‘Deprem Geliyorum Der’ adlı serginin açılışı yapıldı. Sergi açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Kahramanmaraş depremlerinin ikinci yılında hayatını kaybeden 53 bin yurttaşımıza rahmet diliyorum. Geçmişte Bursa’da büyük depremler oldu ve olmaya devam edecek. Ancak toplum olarak depremleri unutmamalı ve hazırlıklı olmalıyız.” dedi.
“Bursa’nı 10 Yılda Depreme Dirençli Hale Getirebiliriz”
Prof. Dr. Naci Görür, Bursa için yapılması gereken en önemli şeyin kenti depreme dirençli hale getirmek olduğunu belirterek, “Bursa depreme karşı dirençli hale gelirse, depremin zararlarını en aza indiririz. Bugün Japonya, Kaliforniya, Tayvan gibi yerlerde depreme dirençli kentler var. Bizde ise her büyük depremde binlerce insan hayatını kaybediyor. Bursa’yı dirençli hale getirmek için merkezi hükümet, belediyeler ve halk işbirliği yapmalı.” dedi.
Kentsel dönüşüm konusunda eleştirilerde bulunan Görür, “Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme dönüştü. 2011 yılından itibaren deprem konusunda yeni bir anlayış geliştirildi, ancak eksiklikler var. Devlet birimleri harekete geçirilirse, Bursa 10 yıl içinde depreme dirençli hale getirilebilir. Bunun için belediyeler, kamu kurumları ve halk birlikte çalışmalı.” ifadelerini kullandı.
“Bursa’nın Ova Bölümü Riskli”
Bursa’da en riskli bölgelerden birinin ova bölgesi olduğuna dikkat çeken Görür, “Bursa’nın ova bölümü çok zayıf bir zemine sahip. Yer altı suyu fazla, bu da depremde daha büyük hasarlara yol açabilir. Depreme hazırlık konusunda halkı bilinçlendirmek kritik önem taşıyor.” dedi.
Deprem konusunda etkin bir yönetim modeli oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür, “Bursa’da 6 kişilik bir ekip oluşturulmalı. Belediye başkanı, altyapı koordinatörü, halk koordinatörü, yapı stoku koordinatörü gibi uzmanlar sahaya inerek bu süreci yönetmeli. Belediye başkanı da halka açık bilgilendirme toplantıları yaparak, yapılan çalışmaları vatandaşa anlatmalı.” ifadelerini kullandı.