Dolar 34,5660
Euro 36,2123
Altın 2.987,62
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Kar Yağışlı
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 7°C
Sal 10°C

‘Müsilajda azot fosfor dengesine müdahale edilebilir’

‘Müsilajda  azot fosfor dengesine müdahale edilebilir’
23 Aralık 2021 12:49
255
A+
A-

Ege’de “Müsilajın Oluşum Mekanizmaları Önlenmesi ve Bertaraf Yöntemleri” konuşuldu.

İZMİR (İGFA)- Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü tarafından “Müsilajın Oluşum Mekanizmaları Önlenmesi ve Bertaraf Yöntemleri” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminere akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrenciler katıldı. Çevrimiçi olarak düzenlenen seminerin moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç’ın yaptı. Semineri Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Yılmaz verdi.

Sunumuna müsilaj hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Dr Yılmaz, “Müsilaj karmaşık bir yapı ve daha çok ekzopolisakkaritlerden oluşur. Yakından incelediğimizde içeriğinde polisakkaritler, proteinler, lipidler ve cansız mikroorganizma kalıntıların olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yapısında kalsiyum gibi inorganik elementler de içerir” dedi.

Müsilaj oluşumunda ne gibi faktörlülerin etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, “Müsilaj oluşumundan önce deniz suyunun azot, fosfor oranının yükseldiği ve sudaki oksijen seviyesinin çok düşük olduğu bilinmektedir. Sudaki oksijen seviyesinin düşük olmasıyla beraber müsilajı oluşturacak bakteriler çok etkin çalışamıyorlar.

Azot fosfor oranının yüksekliği fosfor azaldığı zaman, bakterilerin verimli bir şekilde çalışmasını engelliyor. Dolayısıyla tüm bu faktörlerin birleşerek musilaj oluşumunu tetiklediğini söyleyebiliriz” diye konuştu. Müsilajın oluşumunu nasıl engellenebileceği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yılmaz, “İklimle kısa vadede yapabileceğimiz bir durum söz konusu değil. Deniz suyunun durgun olması ve tuzluluk değişimleri içinde yapılacak bir şey yok. Ancak azot fosfor dengesinde müdahale edebiliriz” dedi 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.