Milli Şair Mehmet Akif Osmangazi’de anıldı

Osmangazi Belediyesi, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 104’üncü yıl dönümünde, bağımsızlık ruhunu dizelere döken milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenledi.
İstiklal Marşı’nın yazarı ve milli mücadelenin sembol ismi Mehmet Akif Ersoy’un aziz hatırasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Mehmet Akif Ersoy ve Kurtuluş Savaşı kahramanları rahmet ve minnetle anıldı. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde yoğun katılımla gerçekleşen program, milli birlik ve beraberlik ruhunu pekiştirdi.
“Mehmet Akif, Milli Mücadele’nin En Önemli İsimlerinden Biridir”
Anma programında konuşmacı olarak Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan yer aldı. Mehmet Akif’in hayatına dair bilgiler veren Karaaslan, milli şairin ülkenin zorlu dönemlerinde üstlendiği önemli role vurgu yaptı.
Karaaslan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele’nin en önemli isimlerinden biridir. Yazdığı İstiklal Marşı, milletin birlik ve bütünlüğünü pekiştirmiş, düşmana karşı mücadele azmini artırmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele’nin kahramanı ve lideriyken, Mehmet Akif de yazdığı şiirlerle toplumu motive eden manevi bir lider olmuştur. Onun eserleri, bugün de milli ve manevi değerlerimizin temel taşları arasında yer almaktadır.”
Milli Marş Yazma Süreci ve Mehmet Akif’in Katılımı
Karaaslan, İstiklal Marşı’nın yazılış sürecine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Osmanlı döneminde birçok marş yazılmış olsa da resmi bir milli marş bulunmadığını belirten Karaaslan, 1920 yılı sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bir milli marş yazma yarışması düzenlendiğini aktardı.
“18 Eylül 1920’de duyurulan yarışma için 21 Aralık’a kadar 724 şiir yazıldı. Ancak bu şiirlerin hiçbiri milli marş olabilecek düzeyde bulunmadı. Mehmet Akif, yarışmada ödül olarak 500 lira verileceği için yarışmaya katılmak istemedi. Ödül kaldırılınca, ‘Kahraman Ordumuza’ diyerek İstiklal Marşı’nı kaleme aldı ve şiirini iki günde tamamladı.” dedi.
İstiklal Marşı’nın ilk olarak 17 Şubat 1921’de Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşat’ta yayımlandığını belirten Karaaslan, 1 Mart 1921’de Meclis görüşmelerinde Hamdullah Suphi Bey tarafından okunduğunu ve 12 Mart 1921’de resmi olarak kabul edildiğini ifade etti.
Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği program, katılımcılara milli mücadele ruhunu bir kez daha hatırlatarak anlamlı bir anma etkinliğine sahne oldu.