MB Başkanı: Kimsenin burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır
TRT Haber, A Haber ve CNN Türk’ün ortak yayınında ekonomi gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 100’ün üzerinde müzisyen pandemi döneminde işsiz kaldığı için intihar etmesine rağmen “Hiç kimsenin burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır” açıklaması yaptı.
Merkez Bankası Başkanlığına atanan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber, A Haber ve CNN Türk’ün ortak yayınında ekonomi gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunuyor.
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 100’ün üzerinde müzisyen pandemi döneminde işsiz kaldığı için intihar etmesine rağmen “Hiç kimsenin burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır” açıklaması yaptı.
Kavcıoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:
►Bugün rezerv konusu tartışılırken o günkü şartları göz önüne getirmemiz gerekir. 2020’ye girdiğimizde dünyada da gelişmiş ülkelerde de doğrudan ve portföy yatırımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye’nin de buradan aldığı pay ister istemez azalmış görünüyor.
►2020 pandemi krizi, dünyayı çok kötü şekilde etkileyen bir kriz. Diğerlerinden ayıran en önemli şey şu durum bence. Daha önceki krizlerin bir altyapısı vardı. IMF’ye gidilecek mesajları, IMF’ye gitmek zorunda olduğumuz haberleri hep yapıldı ama Türkiye diğer ülkelerden farklı olarak hem sağlık açısından hem de para ve mali konular açısından çok iyi yönetti.
►2019’da biz pozitif cari fazla verdik. Merkez Bankası olarak verdiğim rakamlar nettir ve doğrudur.
►Pandemi döneminde dünyada yaşananlarla beraber Türkiye’de yaşananlarda bir döviz talebi ya da yabancı insanlar ülkesine dönecek, bu parayı istiyor.
MERKEZ BANKASI REZERVİ
►2020 yılında siz bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. karşılamazsanız oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecekti. 2020 sonunda Türkiye bütün bu taleplere cevap vermiştir. Hem reel sektör yurtdışı borçlarını ödemiştir, bankacılık finansal borçlarını ödemiştir, kendi ithalat borçları dahil varlıklarını artırmıştır. Bunun sağlıklı işlediğini şuradan görebiliriz: Faiz yükseldiğinde yabancılar yeniden gelmiştir. İnsanlar Türkiye’ye parasını getirir, istediği zaman da parasının alıp gideceği bir ortamın olduğunu çok net biliyorlar. Bu taleplerin karşılanması için Merkez Bankası o gün Hazine’yle beraber oluşturulan işlemler var. Rezerv konusuna geldiğimizde, Türkiye’de 83-84’ten sonra rezerv birikmeye başlıyor. 2020’ye geldiğinde 15-20 milyar rezervi var. Daha sonra 30 milyara kadar oluşan rezerv var.
►Hazine’nin MB’deki hesaplar kullanılarak döviz alım satımıyla piyasa arzının dengelenmesi 2017’de. Televizyonlarda bu işlemlerin 2019 seçimlerinden önce yapıldığı söyleniyor. Değil. MB dalgalı kura geçtikten sonra döviz alım ihaleleri 2016’ya kadar yapıyor, 2016’dan sonra bunu bırakıyor.
►2020 sonu itibarıyla reel sektörün döviz pozisyon açığı 208 milyar dolardan 157 milyar dolara indi. Bu, rezervlerden ya da Merkez Bankası’nın yaptığı bu işlemlerden karşılandı. Sizin bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. Karşılamazsanız, o zaman oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecektir, karşı karşıya kalacaktır.
►Bugün rezerv konusu tartışılırken, o günkü şartları değerlendirmemiz ve o günkü şartlara bakmamız gerekiyor.
►Merkez Bankası bireylere dolar satmıyor. Düşük kurdan döviz satmak mümkün değil. Yapmak isteseniz dahi yapamazsınız.
►Merkez Bankası dünyanın en şeffaf merkez bankalarından biridir. Gizli kalsaydı, biz kimseye 128 rakamını söylemedik. Bu arkadaşlar bu sayıyı nereden aldılar?
►Kafa karıştırmak için algı operasyonu yapıyorlar.
►O gün öyle yapıldı, böyle yapıldı. Sonucuna bakalım. Hiç kimsenin burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır.
►Türkiye’nin 90 milyar dolar brüt rezervi bulunmaktadır.
►Kaybolan rezervler diyorsunuz ya, o rezervler varlık ile yokluk olarak yer değiştirdi.