Dolar 34,2491
Euro 37,1192
Altın 3.016,08
BİST 8.701,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 20°C
Açık
Bursa
20°C
Açık
Çar 20°C
Per 19°C
Cum 20°C
Cts 21°C

Longevity: Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları

22 Ekim 2024 11:48
10
A+
A-

İnsanlık tarihinin en eski arzularından biri uzun yaşamaktır. öyle ki tarih boyunca bir çok farklı kültürde ölümsüzlüğün sırları aranmıştır. bugün ise bu arayış modern tıbbın ve bilimin sunduğu imkanlarla uzun ve sağlıklı yaşam yani “Longevity” kavramına evrilmiştir.

Longevity nedir?

Longevity kelimesi, Latince ‘Longus (uzun) VE “Aevum” (yaşam) kelimelerinin birleşiminden gelir ve uzun ömür anlamına gelir. Ancak, burada hedef olarak sadece yaşam süresinin uzatılması değil, aynı zamanda yaşam kalitesinin iyileştirilmesi de önemsenir. Bir bireyin 90 yıl yaşaması ancak bu süreçte hastalıklarla ve tıbbi kısıtlılıklarla boğuşması elbette anlamlı değildir. Bu nedenle, ‘sağlıklı yaşam süresi’ yani bireyin hastalıklardan uzak, yüksek yaşam kalitesiyle geçirdiği yıllar, longevity kavramının asıl anlamıdır.

Yaşlanma nedir?

Yaşlanma, hücresel ve biyolojik seviyede meydana gelen kademeli değişiklikler sonucu gerçekleşen bir süreçtir. Elbette bu süreçte bazı tetikleyiciler de vardır.

Bunlar ;

  1. Düzenli Hücre Ölümünde Bozulma: İnsan fizyolojisinde hücreler maruz kaldıkları endojen ( iç ) ve eksojen ( dış ) etkiler nedeniyle tabiri caizse yaşlanarak ölür ve düzenli olarak da yenilenir. Ancak yaş ilerledikçe hücrelerin bu yenilenme hızı kaybolur ve bu da hücrelerin oluşturduğu dokular ve organların da yavaş yavaş işlevini kaybetmesiyle sonuçlanır.
  2. Mitokondriyal Disfonksiyon: Belki de longevity kavramı ile en çok ilgisi olan, hücrelerin enerji santrali olarak bildiğimiz mitokondrideki hasarlanmadır. Yaş ilerledikçe bir çok nedenden ötürü mitokondrilerin işlevlerinde bozulmalar meydana gelir, bu da hücrelerin işlevselliğinin düşmesine yol açar.
  3. Oksidatif Stres: Her an hücrelerimizde doğal biyokimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan ve üstüne bir de kötü beslenme, yaşam tarzı ve çevresel etmenlerce bizim eklediğimiz faktörlerce açığa çıkan serbest radikaller, oksidatif strese neden olarak hücrelere zarar verir ve bu da yaşlanma sürecinin adeta fitilini ateşler.
  4. ENFLAMASYON: Kronik düşük seviyeli enflamasyon, birçok kronik hastalığın kök sebebidir. Elbette yaşlanmanın altında yatan önemli bir faktör olarak da karşımıza çıkar.

Fonksiyonel Tıp Ve Longevity

Fonksiyonel tıp, bireyin sağlığını bir bütün olarak ele alan ve hastalıkların kök sebeplerini bulmaya odaklanan bir yaklaşımdır.

Longevity alanında fonksiyonel tıbbın desteği büyüktür. Çünkü bu yaklaşım, sadece hastalıkları tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda hastalıkların ortaya çıkmasını önleyerek uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi hedefler.

Fonksiyonel tıbbın Longevity ile ilgili temel yaklaşımları:

  1. Bütüncül Yaklaşım: Fonksiyonel tıp, bireyi bir bütün olarak değerlendirir. Hastalığa değil kişiye odaklanır. Sadece hastalık ortaya çıktığında değil daha önemlisi sağlıklılığı korumada etkili çözümler üretir. Genetik yapı, çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları, stres yönetimi ve uyku sağlığı gibi birçok faktör bir arada ele alınarak, kişiye özel sağlık planları oluşturulur.
  2. Beslenmenin Önemi: Longevity dediğimizde sağlıklı beslenme en büyük etkiye sahip faktörlerden biridir. Anti-enflamatuar diyetler, antioksidanlar ve bitki bazlı gıdalar vücudun yaşlanma sürecini yavaşlatmada önemlidir. Fonksiyonel tıp, bireyin ihtiyaçlarına uygun beslenme düzenlemeleri yaparak yaşlanmayı geciktirmede etkin rol alır.
  3. Mikrobiyom Sağlığı: Bağırsak florasının (mikrobiyom), sağlıklı bir sistem içinde birçok hayati görevi vardır. Sağlıklı bir mikrobiyom, yaşlanma sürecini yavaşlatmada ve hastalıkları önlemede adeta ön şarttır.
  4. Stres Ve Hormon Dengesinin Korunması: Kronik stres ve hormonal dengesizlikler, yaşlanmayı hızlandıran önemli faktörlerdir. Fonksiyonel tıpta, stres yönetimi ve hormon dengeleme stratejileri bireyin genel sağlığını optimize eder.
  5. Hareket Ve Fiziksel Aktivite: Düzenli egzersiz, sadece kas kütlesini korumakla kalmaz başta kardiyovasküler ve metabolik sistemler olmak üzere bir çok sistemin sağlığı için gereklidir. Longevity kavramında önemli bir yer tutan mitokondri sağlığını destekler. bu da uzun ve sağlıklı bir yaşam için kritik öneme sahiptir.
  6. Genetik Ve Epigenetik Yaklaşımlar: Genetik kökenli riskler epigenetik faktörlerin yeniden düzenlenmesiyle azaltılabilir ve yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynar. İnsanoğlu adeta garanti belgesi olmayan paha biçilmez bir makinadır. Uzun ve sağlıklı bir kullanım süresi ancak doğru kullanım ve düzenli bakım ile olur. bu makina kendi haline bırakıldığında kişisel ve çevresel bir çok faktör nedeniyle hasar görerek yıpranır ve bozulur.

‘Çatıyı tamir etmek için en uygun zaman havanın güneşli olduğu zamandır’ demiş J.F. Kennedy. Longevity de ancak sağlıklı iken planlanıp yürütülebilecek bir stratejidir.

Hepinize uzun ve sağlıklı bir ömür dilerim.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
26 Mart 2024 12:56
26 Ağustos 2024 15:14
18 Haziran 2024 07:21
14 Ağustos 2024 12:11
28 Ocak 2024 09:06
10 Şubat 2024 08:15
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.