Dolar 34,4847
Euro 36,2367
Altın 2.960,31
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Küresel ısınmaya karşı bütünsel üretim çözüm

Küresel ısınmaya karşı  bütünsel üretim çözüm
26 Mayıs 2021 11:28
343
A+
A-

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu, ‘Trijenerasyon Uygulamaları ve Teknolojileri’ konulu bir çevrim içi toplantı düzenledi.

Moderatörlüğünü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grup Üyesi Murat Yavaş’ın gerçekleştirdiği etkinlikte OSTİM Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış, ILTEKNO firmasından Cansu Ece Yıldırım, Güray Uzunlu ve Özcan Çetin birer sunum gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasını yapan Murat Yavaş, enerji ithalatının Türkiye için ağır bir yük olduğunu belirterek, kojenerasyon ve trijenerasyon uygulamalarının kazanç sağladığını söyledi. Yavaş, kojenerasyon ve trijenerasyon (Bütünsel üretim) uygulamasının, sanayide gerçekleştirilmesi gereken bir hedef olarak ortaya konulması gerektiğini kaydederek, “Trijenerasyon, yüzde 93’lere varan verimliliğiyle ve düşük karbon emisyonuyla yükselen yıldızdır” dedi.

OSTİM Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış ise, hava kirliliğinin pandemide bulaş riskini artıran bir yönü olduğunu, kojenerasyon ve trijenerasyonun hava kirliliğini azalttığı için olumlu bir etkisi olduğunu söyledi. Trijenerasyon sisteminin kojenerasyondan farklı olarak soğutma da yapabildiğini söyleyen Prof. Dr. Kılkış, “Kojenerasyonda elektrik, sıcak su elde edilirken, trijenerasyonda atığın atığı olan soğutma imkanı da sağlanıyor” dedi.

Prof. Dr. Kılkış, yakıt tüketiminde yüzde 42’ye yakın bir tasarruf sağlayan trijenerasyon sistemlerinin, karbondioksit çıkışında da yüzde 550 azaltmaya neden olduğunu da söyledi. Kılkış, çoklu üretim sistemleri çeşitleri hakkında bilgi de verirken, iklim değişikliğine dur demek için trijenerasyon sistemlerinin önemli olduğunu dile getirdi.

ILTEKNO firmasından Cansu Ece Yıldırım trijenerasyon tasarım ve gereklilikleri hakkında, Güray Uzunlu ve Özcan Çetin ise işletme ve bakım uygulamaları konusunda bilgiler verdi.

Toplantı katılımcıların sorularıyla sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.