Dolar 34,5324
Euro 36,1628
Altın 2.981,16
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 8°C

Krize çözüm Ar-Ge merkezleri

Krize çözüm Ar-Ge merkezleri
13 Nisan 2020 14:24
378
A+
A-

Coronavirüs nedeniyle oluşan kriz sonrasına güçlü hazırlanmak isteyen firmalar, yeni ürün geliştirmek veya güncelleme çalışması  için Ar-Ge yatırımlarına daha fazla ağırlık veriyor.

Türkiye’de de koronavirüs salgını nedeniyle pek çok fabrika ve işletme üretimi durdurdu. Türk sanayisinin öncü kentlerinden Bursa’da da otomotiv, tekstil ve benzeri sektörlerde firmalar “şimdilik” şartelleri indirdi. Ancak firmalar, virüs nedeniyle ortaya çıkan kriz sonrasına hazırlanmak, piyasaya güçlü bir şekilde geri dönebilmek için Ar-Ge çalışmalarına yoğun mesai harcıyor. Pek çok firmadan da kısa sürede, acil ihtiyaç duyulan solunum cihazı ve benzeri tıbbi cihazlara ilişkin “yerli üretim” müjdeleri gelmeye başladı.

VİRÜSÜN OLUMLU YANSIMASI

Ulutek Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, tüm olumsuzluklarının yanında Coronavirüs salgınının hem ulusal kenetlenme hem de yeni buluşlar anlamında olumlu yansımalarının bulunduğunu söylerken, “Dünya olumsuz bir süreçten geçiyor ancak farklı taraftan bakıldığında sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Bir anlamda “krizi en az zararla atlatma savaşı” veren Türk ekonomisi Ar-Ge merkezlerinin yaptığı çalışmalar ve buluşlar sayesinde virüs tehdidinin ortadan kalkmasıyla, yeni döneme daha güçlü girecek” dedi.

ÜRÜNLER GELİŞECEK

ULUTEK’te yaklaşık 800 personelin çalıştığını vurgulayan Karagöz, “Sosyal izolasyonu sağlayabilmek için firmaların yaklaşık yüzde 90’ı evden çalışma modeline geçerek AR-GE, yazılım ve tasarım projelerinin çalışmalarını sürdürüyor. Firmalarımız bu süreçte kendi durumlarını tekrar gözden geçirip değerlendirme ve yeni projeler geliştirme fırsatı da buldu. Dolayısıyla bu firmalar, normal yaşantımıza döndüğümüzde oluşacak yoğun rekabet ortamında çok avantajlı olacaklardır. İhtiyaçlar doğrultusunda özellikle tıbbi ürünler geliştirilmesinin yanı sıra yapılacak Ar-Ge faaliyetleriyle tıbbi ürünler dışındaki birçok üründe de gelişmeler yaşanacak” diye konuştu.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.