Kadınlar liderlerden ‘güç’ alacak
Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş Başkanı Erdal Karamercan, kadının güçlenmesi noktasında kurumlarda yer alan liderlerin önem taşıdığını vurguladı.
Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’na bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun online söyleşilerinin bu ayki konuğu Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Karamercan oldu. Karamercan; “Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları sadece farkındalık boyutunda. Kurum kültürüne yansımadığı sürece bu alanda bir ilerleme beklemek mümkün değil. Kurumun lideri, kadının güçlenmesi konusunu görev olarak üstlenmediği sürece bu konu çözümlenemez.” dedi.
33 FİRMA YER ALIYOR
2016 yılında BUİKAD, BUSİAD ve Yeşim Tekstil koordinatörlüğünde kurulan, 33 firmanın yer aldığı, KALDER’in de destekçi kurum olarak çalışmalarına katkı sağladığı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, online söyleşilerine devam ediyor. “COVID-19 günlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği meselesine bakış” konulu ikinci söyleşinin konuğu Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Karamercan oldu.
SÖYLEŞİLER DEVAM EDECEK
Sadece platforma üye firmalarının temsilcilerine değil, tüm iş dünyasına açık olarak düzenlenen söyleşiye Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur moderatörlük yaptı. Programın açılışında konuşan Cesur, Korona virüs salgını nedeniyle platformun toplantılarını online olarak yapmaya devam ettiklerini, her ay firma veya sivil toplum örgütü temsilcilerini söyleşilere konuk etmeye devam edeceklerini söyledi. Cesur konuşmasında Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Cesur’un ardından söz alan BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu, BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay ve KalDer Başkanı Emin Direkçi de birer konuşma yaptı.
İŞ DÜNYASINDA KADIN SAYISININ ARTMASI
Konuşmaların ardından Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Karamercan’ın söyleşisine geçildi. Karamercan söyleşinin başında Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nun Türkiye genelindeki faaliyetlerine ve pandemi sürecindeki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu olarak 5.5. numaralı sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda iki temel projeye odaklandıklarını ifade eden Karamercan, bunlardan ilkinin UN Global Compact tarafından başlatılan Target Gender Equality (Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği)Programı, diğerinin ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) desteğiyle iş dünyasında üst düzey yönetimde kadın sayısını artırmayı hedefleyen proje olduğunu kaydetti.
HEDEF 2030 YILI OLACAK
5.5. numaralı sürdürülebilir kalkınma hedefinin, ekonomik yaşam dahil tüm karar alma düzeylerinde liderlik için kadınların tam katılımını ve liderliklerini 2030 yılına kadar sağlamaya odaklandığına işaret eden Karamercan, bu kapsamda başlatılan programı Türkiye’de uygulama kararı aldıklarını kaydetti. Karamercan, Türkiye dahil 19 ülkede uygulanacak söz konusu program kapsamında yönetim kurulunda kadın sayısını arttırmaktan tedarik zincirinde kadın girişimci sayısını arttırmaya kadar iddialı ve gerçekçi hedeflerin yer aldığının altını çizdi. Program katılımcılarının şirketlerinde bu hedefleri nasıl gerçekleştireceklerine dair yol haritası belirlemek adına destekleneceğine ve eğitileceğine değinen Karamercan, program sonunda katılımcıların kendi kurumlarına özel bir eylem planı oluşturmuş olacaklarını dile getirdi.
Sürdürülebilir kalkınma amacı doğrultunda öne çıkan iş birliklerine uygun olarak etkilerini arttıracak şekilde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın EBRD Projesi’ne de dahil olma kararı aldıklarını ifade eden Karamercan, söz konusu projenin üst yönetimde kadın temsilinin arttırılmasını hedeflediğini sözlerine ekledi.
KADIN ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLEBİLİR BOYUTTA
Eczacıbaşı Holding’de kadının güçlenmesine yönelik gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgi veren Karamercan, Holding bünyesinde CEO olarak göreve başladığı günden itibaren kadının güçlenmesine yönelik farkındalık çalışmalarına önem verdiğini ve toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına liderlik ettiğini söyledi. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının sadece farkındalık boyutunda olduğuna işaret eden Karamercan, “Kurum kültürüne yansımadığı sürece bu alanda bir ilerleme beklemek mümkün değil. Birçok kurum bunu ‘-mış, -miş’ gibi yapıyor. WEPs’i en üst yönetim imzalıyor ancak sonrasında alt yöneticilere delege ediliyor. Kurumun lideri, kadının güçlenmesi konusunu görev olarak üstlenmez ise bu konu çözümlenemez. Bunun kurum kültürüne, hedeflere, KPI denen performans değerlemelerine yansıması lazım. Ancak bu şekilde bir kurum, kadın çalışmaları konusunda ilerleme sağlayabilir.” diye konuştu. Karamercan, şöyle devam etti:
“Kadının güçlenmesi konusu bizim temel sürdürülebilirlik raporumuzun içinde yer alıyor. Kadınlar iş hayatında çok başarılılar. Peki bu potansiyeli neden hayata geçiremiyoruz? Kadınlara fırsat verildiğinde her zaman başarılı olma şansları olacaktır. Eczacıbaşı Holding’de işe alımlarda aynı pozisyon için kadın ve erkek başvuru yaptığında pozitif ayrımcılık yaptık. Kadınların iş hayatında tutunması adına esnek çalışma ya da evden çalışma gibi yöntemler geliştirdik. Ancak toplumsal cinsiyet eşitliği adına daha almamız gereken çok yol var.”