Dolar 34,7416
Euro 36,5865
Altın 2.958,00
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C
Bursa
°C
°C
°C
°C
°C

JN 1

13 Ocak 2024 18:35
917
A+
A-

İnsanoğlu zaman geçtikçe her şeye alışma eğilimindedir. Bu özelliğimiz üzüntülerimizi, acılarımızı daha kolay atlatmamızı sağlasa da hastalık gibi aynı özen ve dikkati, sürekli göstermemiz gereken durumlarda istemediğimiz sonuçlara neden olmaktadır.
Tam da bu sebepten birkaç yıl önce tanıştığımız ve bizi uzun süre terk etmeyeceğe benzeyen ve bu dönemde iyiden iyiye artış gösteren covid enfeksiyonunu hatırlatmak istedim.
Asıl ismi Coronavirüs olan ve ilk kez görüldüğü 2019 yılına ithafen covid-19 olarak adlandırılan bu virüsün yıllar içinde ortaya çıkan yeni varyantları ise Alpha, Beta, Delta, Eta gibi Yunan alfabesi harfleri ile adlandırılıyor. En yeni coronavirüs varyantı ise alfabedeki 15.harf olan Omicron ismiyle sahne aldı. (Bu arada Yunan alfabesinde 9 harf daha var). Omicron varyantının da son mutasyonundan sonraki hakim olan alt tipine JN 1 adı verildi.
Burada varyant ve mutasyon tıbbi kelimelerini açıklamak isterim.
Virüslerin de bir canlı olarak hayatta kalması, çoğalması ve bunun için de insan savunma (bağışıklık) sisteminden kaçması gerekir. Virüs bunu kılık değiştirerek yapar. Virüsün kılık değiştirmesi kendi yapısındaki değişikliklerle olur. İşte bu değişikliklere mutasyon, oluşan yeni tipe de varyant denir. Virüs bu mutasyon sayesinde bağışıklık sistemimizden kaçarak yeniden bulaşma ve yayılma gücü kazanır. Mutasyonlar da bazı rakam ve harflerle adlandırılır. (bu kez Latin alfabesi ile). Günümüzde hakim olan en güçlü mutasyon JN 1 adlı mutasyondur.
Aslında nezle, grip, covid gibi bütün viral enfeksiyonlar, insanoğlu ile virüs arasında oynanan satranç oyunu gibidir; virüs oyunu başlatır ve ilk hamleyi yapar, biz buna en iyi taşımızla ( bağışıklık sistemi) karşılık veririz ve virüs yeni bir hamle hazırlığına (mutasyon) başlar. Sağlam bir bağışıklık sistemi varsa bu oyunu çoğunlukla insanoğlu kazanır.
Hastalığın belirtileri, solunum yollarını hedef alan birçok hastalıkla benzerlik gösterir. Kuru, inatçı bir öksürük, baş boğaz kas ağrıları, ateş, tat koku kaybı ve ilk varyantlarda pek görülmeyen bulantı kusma ve ishal.
Burada hekim, hastalığın başlama ve ilerleme şekline, muayene ve laboratuvar testlerine göre covidden şüphelenirse uygun testler ile kesin tanıyı koyar.
Önlenebilir bütün hastalıklarda amaç gerekli tedbirleri zamanında almaktır. Virüs ile aramızdaki “satranç oyununda” oyuna güçlü başlamamızı sağlayan hamleler yani tedbirler nelerdir?
• Kapalı, havasız, kalabalık ortamlardan uzak durmak veya bu ortamlarda maske kullanmak
• Ellerimizi düzenli olarak sabunla yıkamak
• Hastalık belirtileri gösterenlerden uzak durmak
• Hastalık belirtileri gösteriyorsak kendimizi izole etmek
• Sağlıklı beslenmek, yeterli su içmek, düzenli egzersiz yapmak

Yazımın sonunda bir gözlemimi paylaşmak isterim. Bazı çalışan anne ve babalar küçük çocuklarını hastalık belirtileri gösterseler de “bakacak kimsemiz yok” mazereti ile kreşe, okula göndermeye devam etmekte. Bu küçük çocuklar, doğal olarak, kişisel koruyucu önlemleri ve hijyen kurallarını bilmedikleri için virüs kolaylıkla diğer çocuklar üzerinden başka ailelere bulaşmaktadır. Böyle durumlarda toplum sağlığını dikkate alarak hareket etmek daha doğru olacaktır.

Sağlıkla kalın…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
10 Şubat 2024 08:15
14 Ağustos 2024 12:11
26 Ağustos 2024 15:14
26 Mart 2024 12:56
28 Ocak 2024 09:06
YORUMLAR

  1. Reyhan Değirmenci dedi ki:

    Sayın hocam kaleminize sağlık, hayırlı uğurlu olsun. Hem bilgi dolu, hem anlaşılır çok faydalı bir yazı olmuş.

    1. Banu kara dedi ki:

      Çok güzel anlatmışsınız hocam aynen çalışan anneler içinde doğru bir vurgulama olmuş. Her yazınızdan bir ders çıkarmak aydınlanmak lazım teşekkür ederiz

    2. Sevda Al dedi ki:

      Değerli hocam çok kıymetli kaleminize yüreğinize sağlık bizi bilgilendirdiğiniz ve uyarılarınızla hayatımıza dokunduğunuz için çok teşekkürler sağlıkla kalın saygılarımla

  2. Lütfü dedi ki:

    Sayın hocam öncelikle çok teşekkür ederim bu uyarılarınız için bizleri aydınlattığınız için gerekli önlemleri alacağımıza emin olabilirsiniz şu zamana kadar geldiysem önce Rabbim sonra sizleri nasihatlarıyla herhangi bir hastalığa kapılmadan geldim bilgi ve başarılarınızın devamını dileriz hep aydınlatma yorumlarınızı eksik etmeyin sizleri çok seviyoruz Allah başımızdan eksik etmesin Lütfü Baltacıoğlu

    1. Esra Nergiz dedi ki:

      Sevgili hocam , çok teşekkür ederiz yine bizi harika bilgiler ile donattığınız. Herkesin anlayabileceği şekilde akıcı anlaşılır yazı diliniz ve bu kadar bilgili bir doktor olduğunuz için bizler çok şanslıyız.

  3. Mesut Öztürk dedi ki:

    10 yıllık meslek hayatımda insan odaklı idealist etik yüksek iletişim ve gelişime açık duruş ve kişiliğiyle emsal ve örnek teşkil ettiğiniz için çok şanslı olup teşekkürü borç bilirim Sn Murat Kemahlı hocam

  4. Semih aydın dedi ki:

    Son dönemde artan vakalar için çok değerli açıkşama ve bilgilendirmeler. Teşekkür ederiz kıymetli bilgiler için

  5. Demir dedi ki:

    Doğru tespitler, devamlarını bekliyoruz…

  6. Sercan sayaral dedi ki:

    Kaleminize,yüreğinize ve bilginize sağlık hocam..bu kadar salgının yoğun olduğu,bir o kadar da bilginin eksik olduğu bu salgında çok faydalı;bilgilendirme odaklı harika bir yazı olmuş👏🏻👏🏻👏🏻

  7. MineS dedi ki:

    Daha sade bir dille anlatılamazdı. Emeğinize sağlık.

  8. Feyza Duran dedi ki:

    Doktor Bey paylaşmış olduğunuz bu kıymetli bilgiler için şahsım adına çok teşekkür ederim 🙏🏻 Unutulmaması ve sürekli hatırlayarak hayatımızda uygulamamız gereken çok güzel detaylar paylasmışsınız .

  9. Ebru Duman dedi ki:

    Doktor bey salgının giderek arttığı şu aylarda oldukça aydınlatıcı ve birçok kişinin bilmediği detayları açıklayan bir yazı olmuş, tavsiyelerinize uyacağım
    Saygılarımla

  10. Fatih COŞKUN dedi ki:

    Değerli bilgilendirmeniz için teşekkürler hocam.. şahsım adına çok faydalandım.

  11. Ferhan Baldemir dedi ki:

    Güler yüzlü, ilgi ve alakasiyla harika bi insan. Hocamız çok ilgili çok memnunuz Allah ondan razı olsun Hocamıza gönül rahatlığıyla gidebilir onun gibi mesleğinde en iyisini bulmak zor Kesinlikle tavsiye ederim.

  12. Sait Akbaba dedi ki:

    Doktor beyin yazdıkları çok değerli gerçekten , toplu taşımada ve hastanelerdeki gözlemim insanların grip oldum diyerek hiç bir şeye dikkat etmemesi şeklinde . Bu gibi değerli bilgilendirme ve uyarılar çok önemli . Dikkat edelim kaleminize sağlık .

  13. Bilal dedi ki:

    Hocam özellikle bu salgın döneminde bu kadar net açık bilgilendirmeleriniz ve hatırlatmalarıniz için teşekkür ederim.

  14. Mustafa dedi ki:

    Murat bey,
    Bu güzel bilgilendirme ve farkındalık için çok teşekkürler.
    Daha dikkatli olmaya devam etmeliyiz, edeceğiz.

  15. Hasan Emre dedi ki:

    Murat hocam emeginize saglik. Keyifle okudum ve son derece bilgilendirici bir kose yazisi olmus. Toplum sagligina sagladiginiz katma deger icin tesekkurler. Devamini sabirsizlikla bekliyoruz.

  16. Zahide Ulusoy dedi ki:

    Murat bey kısa,öz, hap bir bilgi olmuş kaleminize sağlık

  17. Merve olgun dedi ki:

    Sayın hocam emeğinize sağlık. Yaptığınız uyarılar sadece kişisel sağlığımız için değil toplumsal sağlık için de çok önemli. Salgın olmaması için uyarılarınıza çok dikkat etmeliyiz. Çok teşekkür ederiz. Sağlıcakla kalın.

  18. FATIH ÖZBEK dedi ki:

    Çok aydınlatıcı hocam zevkle okudum..

  19. Esra dedi ki:

    Hocam değerli yorumlarınız için çok teşekkürler

  20. Lütfiye Karakafa dedi ki:

    Hocam emeğinize yüreğinize sağlık… Son dönemlerde hayatımızın büyük bir kısmını ilgilendiren salgınla ilgili bilgi ve uyarılar bizim icin çok ama çok değerli..Özellikle de sizin gibi alanında duayen bir hekimin kaleminden bunu okumak beni çok mutlu etti. Sizinde belirttiğiniz gibi öncelikle tedbiri elden bırakmamalıyız, amann bana ne olacak diyerek sadece kendimize değil sorumlu olduğumuz kişilerin haklarına da saygı duymak adına biraz daha dikkatli ve tedbirli olmalıyız.. Çok teşekkür ederim.. Saygılar

  21. Ezgi Yiğit Korkmaz dedi ki:

    Kıymetli tavsiyeleriniz için çok teşekkürler hocam 🙏🏻
    Tavsiyelerinizin devamını bekliyoruz 🌸

  22. Sertaç KARTAL dedi ki:

    Murat Hocam her ne kadar Covid 19 gibi bir büyük salgın yaşamış olsakta insanoğlu herşeyi unutmakta ve önlemleri geride bırakmakta.Yine bu aralar artan vakalarla hastaneler yine dolup taşmakta . Yeni mutasyon ile nasıl tedbirler almalıyız noktasında durumu çok güzel özetlemişizsiniz .Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler.