Jenerasyon Yaratmak
Bursaspor TFF.1 Lig’in 32’nci haftasında İstanbulspor’a 2-1 yenildi. Beklentiler gereği “TFF l Ligde kalma” hedefini tutturan Bursaspor, günceyi de değiştirdi. Transfer tahtası kapalı olmasa Bursaspor formasını sadece Timsah Arena’da maç seyrederken giyecek gençler, bu sezon ellerine geçen fırsatları iyi değerlendirdiler.Profesyonel bir takımda amatör ruhla oynadılar ama Türk futbol camiasına da gençlere fırsat verilirse neler yapabileceklerini gösterdiler. Belki adını hiç bir zaman duyamayacağımız bu gençlerden en az yarısının adını ve mevkisini biliyoruz. Ekonomik gücün en alt seviyelerde olduğu dönemde Bursaspor forması için iyi niyetli mücadele ettiler. Verdikleri mücadelelerin karşılığını ilk etapta çuvallarla para, son model spor arabalarla değil ama her kesimden herkesin takdirini kazanarak aldılar. Futbola meslek gözü ile bakan her topçu için tanınır olmak ve adını duyurmaktan daha iyi bir fırsat da olamaz, bundan sonra iş Bursaspor kulübünün bu gençlerin geleceğine vereceği yöne göre değişecektir.
Profesyonel futbolcu olmak her amatör topçunun hayalidir ama o kadar kolay da değildir. Hele Bursaspor’un oldukça genç jenerasyonu için daha da zor. Bizler bile, para karşılığı çalıştığımız, ailemizi geçindirdiğimiz işlerde, hak ettiğimiz maaşları geç aldığımız zaman strese girmez miyiz? patrona tavır yapmaya kalksak işimizi kaybetmekten korkmaz mıyız? Bu gençlerin de bu stresleri yaşaması, ara sıra akıllarının futbol dışına kayması da çok normaldir.Her şeye rağmen bu gençleri kaybetmemek, alt yapı derinliğini her zaman korumak gerektiğini düşünüyorum.
Bursaspor mevcut gençleri ile iyi bir jenerasyon yarattı. Bence jenerasyon yakalanmaz yaratılır. Mevcut kadro, yetenekli futbolcuların uzun yıllar bir arada oynamaları ile profesyonel düzeyde antrenman, teknik ve taktik çalışmalarıyla biçimlenmiştir. “Kötü komşu insanı ev sahibi yapar” misali, transfer tahtasının kapalı olması belki Bursaspor’un Süper Lig hayallerini erteledi ama Türk futboluna genç,yetenekli futbolcular armağan etmesini ve yeni bir jenerasyon yaratılmasını sağladı.
Jenerasyon yaratma konusunda en iyi örnek Almanya, 2009 yılında, Avrupa 21 yaş altı milli takımında bir arada oynamış Toni Kroos, Mesut Özil, Sami Khedira, Marko Marin, Jerome Boateng,Manuel Neuer gibi futbolcular ile A milli takımlarının kemik kadrosunu oluşturulmuş ve bu kadro 2014 dünya kupasını kazanmıştır.Halen jenerasyon yaratma konusunda aynı yolu izleyen Almanya, genç, yetenekli ve bir arada oynayan oyuncularla başarı hedeflemektedir.
Benzer şekilde Bursaspor’da yaratılan jenerasyon, yaklaşık aynı yıllarda doğmuş,aynı ekonomik sıkıntıları ve kaderi paylaşmış, birlikte TFF 1.Lig tecrübesi edinmiş, uzun yıllar bir arada oynamış genç bir ekip. Bu kadroyu seneye ilk 6 arasına girecek şekilde hazırlamak daha gerçekçi bir beklenti olacaktır. Yeni yönetimin en önemli kararı, mevcudu koruyup, bir kaç takviye ile yaratılan jenerasyonla mı devam etmek, yoksa bu sene parlayan gençlerin bonservis bedelleri ile yeni bir takım mı kurmak arasında olacaktır.
Bursaspor yönetiminin anlamsız tutumu gençlerin hırsını kırdı.Ali,ye olan tutum Batuhan,İsmail,Keremi ve diğer genç leride etkiledi diye düşünüyorum.
Kulüp maddi ve sosyal açıdan güçlü bir yönetime kavuşmadıkça söylenenler sadece temenni seviyesinde kalacaktır. Vakit geçirilmeden mahalleler bazında Bursaspor için oluşumlar, gönüllüler dernekleri, yardım ve destek çalışma grupları oluşturulmalı ki zamanı gelince meyva veren bir ağaç misali sonuç veren çalışmaları desteklemeli Bursa halkı. Bu maya eğer tutarsa BURSASPOR’u hiçbir güç engelleyemez. Kökleri sağlam olduğu için asırlar boyu yaşayan ÇINARLAR KENTİ olarak tanınan BURSA’ya yakışan sürekli olarak şampiyonluğa oynayan altyapısı ve tüm kurumları sağlam bir BURSASPOR ortaya çıkmış olur.
Hiçbir şey kolay yetişmiyor. Değerini bilmek lazım.