Dolar 34,5261
Euro 36,1556
Altın 2.963,72
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 9°C

İş sağlığı ve güvenliği sorunu Bursa’dan çözülecek

5 Nisan 2021 22:19
593
A+
A-

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) ortaklığında, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘Güvenli İnşaat İçin Bilinçli Kadro Projesi’nin lansman toplantısı gerçekleştirildi. Proje kapsamında BUÜ bünyesinde kurulacak Dijital Eğitim Merkezi’nde sektör çalışanlarına birebir eğitimler verilerek, iş sağlığı ve güvenliği hassasiyetinin arttırılması hedefleniyor.

 

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen proje açılış toplantısında BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Âdem Doğangün, BUÜ İSG Koordinatörü Doç. Dr. Nurettin Yamankaradeniz, akademisyenler ve İMSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri hazır bulundu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya da programa online toplantı ile katıldı.

 

ÜNİVERSİTE-SİVİL TOPLUM İŞBİRLİĞİNİN EN İYİ ÖRNEKLERİNDEN BİRİSİ HAYATA GEÇİYOR 

Törende konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversitelerin temel görevlerinin başında eğitim-öğretim faaliyetinin geldiğine işaret etti. AB Projesi’nin devamında dijital yöntemlerle iş güvenliği üzerine eğitim vereceklerini açıklayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Başta inşaat sektörü olmak üzere diğer sektörlere bu eğitimleri veriyoruz. Hali hazırda iş sağlığı ve güvenliği programı üzerinden bir örgün eğitim çalışmamız da var. Bunun dışında kendi personelimize ve öğrencimize yönelik, uzun yıllar ihmal edilmiş iş güvenliği konusunda da ciddi tedbirler aldık ve eğitimler düzenledik. Bu proje ile aynı zamanda toplumsal katkı görevimizi de ifa etmiş oluyoruz. Ürettiğimiz bilimsel ürünlerle, insanımızın yararına olacak hizmetler de üretmiş oluyoruz. Çeşitli kamu idareleriyle, yerel yönetimlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla bilimsel birikimlerimizi de paylaşmış olacağız. Bu projede İMSİAD ile birlikte hareket ederek, Üniversite-Sivil Toplum Örgütü işbirliğinin de güzel bir örneğini göstermiş olacağız. İnşallah İş Güvenliği Merkezimiz hizmete girdikten sonra iş kazaları ve iş güvenliği konusunda bilincin arttırılmasına vesile olacağız. Hepimize hayırlı olsun” dedi.

 

İŞ SAĞLIĞI VE MESLEK HASTALIKLARI NEDENİYLE HER YIL BİR PANDEMİ KADAR KAYIP YAŞANIYOR

Programa online olarak katılan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise pandemi sürecinden örnek vererek; “1 yılı aşkın sürede 2,5 milyon insan canını kaybetti. Ancak biz iş sağlığı ve güvenliği noktasında bir değerlendirme yaptığımız zaman, her yıl İLO rakamları ile 3 milyona yakın insan, iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Yani aslında biz bu alanda pandemi sürecini her yıl yaşamaktayız. Yine 3 milyarı bulan çalışan arasında 200 milyona varan insanın meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalması durumu, bu konuya yönelik daha fazla seferberlik halinde olmamızı gerekli kılmaktadır. İnşaat sektöründe 100 binde ölümlü kaza oranları 2002 yılında yüzde 44,7 iken, 2020 yılı itibariyle bu oran yüzde 28,4’e kadar düşmüştür. Elbette ciddi bir mesafe kat ettik, ancak bu rakamlar asla kabul edilebilir değildir. Gerekli tedbirler ve hassasiyetler ortaya koyulduğu takdirde kazalar ve meslek hastalıkları çözülebilecek sorunlardır. Daha fazla sorumluluk üstlenmemiz gerekmektedir. Bursa, Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Bu şehirdeki inşaat sektöründe, tüm tarafların bizatihi projenin içerisinde olması ve Üniversitemizin de projeye dahil edilmesi, tüm Türkiye’ye ilham verecek çalışmaların ortaya koyulacağına ve çıktılarının hepimizin faydasına olacağına inanıyorum” diye konuştu.

 

DİJİTAL EĞİTİM MERKEZİ ÖNEMLİ BİR FARKINDALIK OLUŞTURACAK

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç da Bursa Uludağ Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri hibe projesini hayata geçirdikleri için mutlu ve gururlu olduklarını söyledi. Dernek olarak eğitim, üniversite-sanayi işbirliği ve iş sağlığı, güvenliği konularına büyük bir önem verdiklerini aktaran Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç; “Tüm bu hususları içerisinde barından Güvenli İnşaat İçin Bilinçli Kadro hibe projesini son derece önemsiyoruz. Ülkemizin ve sektörümüzün gündeminden iş kazalarını çıkarana kadar bu konu hakkındaki hassasiyetimizi sürdüreceğiz. Çünkü ülkemizde her gün 3 ölümlü iş kazası gerçekleşiyor ve bunun da 1 tanesi inşaat sektöründe yaşanmaktadır. Bir çalışanımız da her gün iş göremez hale gelmektedir. Bu proje ile Bursa’mıza ve sektörümüze kazandırılacak olan Dijital Eğitim Merkezi’miz, insanlara 5 duyularından birinin kaybını güvenli bir ortamda yaşatacak, farkındalık yaratacak, diğer bilinçlendirme çalışmalarının da oluşturulmasıyla beraber bu merkez olumlu kazanımlar sağlayacaktır. Buna gönülden inanıyoruz. Daima yanında olmaya çalıştığımız Bursa Uludağ Üniversitesi ile işbirliği protokolümüzü, öğrencilere fuar ve şantiye gezileri, kariyer sohbetlerine ilaveten, bugün Avrupa Birliği Hibe Projesi seviyesine çıkarmaktan son derece mutluyuz” şeklinde konuştu.

 

HEDEF KİTLE KARAR VERİCİLER

Lansman toplantısında Güvenli İnşaat İçin Bilinçli Kadro Projesi hakkında bilgi veren BUÜ İSG Koordinatörü Doç. Dr. Nurettin Yamankaradeniz, Projenin toplam bütçesinin 138 bin 950 Avro olduğunu açıkladı. Bu tutarın 16 bin Avro’luk kısmının üniversitesi tarafından finanse edildiğine işaret eden Doç. Dr. Nurettin Yamankaradeniz; “Bu zamana kadar genellikle ülkemizdeki bütün iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri çalışanların anlayışını değiştirmeye yönelikti. Ancak yapılan araştırmalara göre, üst yönetimi iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına inanmış firmalarda iş kazalarının meydana gelme ihtimali yaklaşık 5 kat daha az. Bir firmada iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının sağlıklı yürümesi için öncelikle üst kademe yöneticilerinin bakış açılarını olumlu yönde değiştirmek gerekiyor. Hedef kitle olarak ülkemizde karar vericilerin seçildiği nadir projelerden birisini hayata geçiriyoruz. Bu yüzden proje, sektördeki birçok profesyonel tarafından ilgili ile takip ediliyor. Dijital Eğitim Merkezi’nin (DİEM) en önemli özelliği kişilerin eğitmen olmadan yazılı, görsel ve sesli komutlarla eğitimleri kendi başlarına tamamlayacak olmalarıdır. Bu merkezin kurulmasının amacı çalışanların, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin etkinliğinin arttırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

BİLGİ NOTU

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi (IOHS) Hibe Programı uygulanmaktadır.  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’dür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.