İnegöl’ün yaban mersinde hasat zamanı
İnegöl’deki tarımın yükselen yeni değeri olan yaban mersininde hasat başlıyor.
Bu yıl şehrin yüksek rakımlı bölgesi Tuzla Mahallesi’nde 300 dönüm alandan 10 ton civarında rekolte beklenirken, Belediye Başkanı Alper Taban yaban mersini tarlalarını ziyaret edip alım heyetlerine çağrıda bulundu. Taban, “Buradan alım heyetlerine de çağrıda bulunmak istiyorum; mutlaka gelip bu arazileri ve ürünleri görmeleri lazım” dedi. İnegöl tarımının yeni değeri yaban mersininde hasat başlıyor. İnegöl’de 6 yıl önce deneme ekimiyle başlayan süreçte, bugün Türkiye’nin tek parça halinde en büyük yaban mersini bahçesine sahip şehir, yeni marka değeriyle dünyaya açılmaya hazırlanıyor. Türkiye’de çok fazla bilinmeyen ancak son yıllarda talebin arttığı yaban mersini, İnegöl’ün marka değerleri arasında yerini alıyor.
10 TON REKOLTE BEKLENİYOR
İlk olarak 6 yıl önce yapılan fide dağıtımları sonucu deneme ekimleri gerçekleştirilen yaban mersini, ilçede çiftçinin yeni umudu oldu. 6 yıllık sürecin sonunda yaban mersini üretiminde şehrin en iddialı mahallesi olan kırsal Tuzla Mahallesi’nde bu yıl toplam 300 dönüm araziden 10 ton civarında rekolte bekleniyor.
YABAN MERSİNİ BÖLGEMİZ İÇİN ARTIK BİR DEĞER
Belediye Başkanı Alper Taban, yaban mersini hasadının başlamasıyla beraber Cuma günü Tuzla Mahallesinde tarlaları ziyaret etti. Beraberindeki Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ve AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Durmuş ile yaban mersini üreticileriyle buluşan Taban, emeklerinden dolayı çiftçilere teşekkür etti. Yeni hasat yaban mersininin tadına bakan Taban, burada yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi: “Bugün Tuzla Mahallemizdeyiz. Daha önce de mahallemize belirli rutinlerde geldik, ziyaret ettik, ekilişleri gördük. Bugün de yaban mersini meyvelerinin tadına baktık. Biliyorsunuz yaban mersini bölgemiz için artık bir değer ifade ediyor. Yaban mersini gerçekten yiyene şifa olan bir meyvemiz. Bölgemiz de üretim olarak buna çok müsait. Rakım olarak, toprak olarak, iklim açısından bu ürünü yetiştirmeye müsait bir bölge. Tabi burada geçmişte bazı deneyimlerin gerçekleşmesi neticesinde bu işin artık ilerleyebileceğinin keşfedilmesiyle bölgemizde ekim her geçen gün artıyor. Yine burada şuanda tek parça halinde en büyük ekim alanına sahibiz Türkiye’deki.”
DAHA GÜÇLÜ ŞEKİLDE TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ
“Burada bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl ilk kez yaban mersini festivali gerçekleştirmiştik. Özellikle dikkat çekici olduğunu ifade edebilirim. Çünkü yaban mersininin bölgemizde çok tanınmış bir meyve olmamasından dolayı bunu tanıtmamız gerekiyordu. Festivallerle de destekleyerek ve daha güçlü şekilde tanıtmaya çalışarak inşallah biz ürünümüzün değerli ve kıymetli olduğunu alıcılara, alım heyetlerine, bu konudaki tüccarlar ulaştırmak istiyoruz. Bu vesileyle buradan bir kez daha duyuruyoruz hem iç pazarda hem de yurt dışı pazarında çok kıymetli olan bir değer.”
ALIM HEYETLERİNE DAVET
“Burada ciddi bir emek ve gayret var. Yüksek rakımlı tarlalarda bunlar yetiştirilmeye çalışılıyor. Meyvelerini vermeye başladığı andan itibaren de paketlenerek, hazır hale getirilerek satışa hazırlanıyor. Burada da inşallah 9-10 ton civarında bu dönem hasat gerçekleşecek. Şuanda 300 dönüm arazide ekilmiş vaziyette. Tuzla Mahallemiz bu konuda işin başlangıç noktası oldu ama bundan sonraki süreçte de yüksek rakımlı ve toprak analizi noktasında uygun yerlerde yaban mersini ekilişleri devam edecek. Ben tebrik ediyorum burada uğraş veren tüm çiftçilerimizi. Bizler de İnegöl Belediyesi olarak her zaman yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tekrar hasadın hayırlı olmasını diliyorum. Buradan alım heyetlerine de çağrıda bulunmak istiyorum; mutlaka gelip bu arazileri ve ürünleri görmeleri lazım.”