İnegöl’den uluslararası şehir zirvesi!

İnegöl Belediyesi tarafından kısa süre önce kurulan Şehir Araştırmaları Merkezi’nin organizasyonuyla, 9-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 2. Uluslararası İnegöl Şehir Araştırmaları Sempozyumu için hazırlıklar başladı.
Belediye Başkanı Alper Taban, “Bu sempozyum ile Türkiye’nin yeni yüzyılında, bölgesinde rol model olma konumundaki İnegöl’ümüzün saklı kalmış değerlerini gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
İnegöl Belediyesi’nden Akademik Atılım
İnegöl Belediyesi tarafından hayata geçirilen Şehir Araştırmaları Merkezi, şehrin geçmişi ile geleceği arasında köprü kurmayı hedefliyor. Merkezin ilk faaliyeti olan Halk Bilimi Çalıştayı’nın ardından şimdi de 2. Uluslararası Şehir Araştırmaları Sempozyumu için kollar sıvandı. Sempozyumun duyurusu, Belediye Başkanı Alper Taban tarafından düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı.
“İnegöl Bir Hazine”
Toplantıya Kaymakam Eren Arslan, üniversite temsilcileri, meclis üyeleri ve belediye yetkilileri katıldı. Başkan Taban yaptığı açıklamada, “İnegöl; sanayisi, ihracatı, tarımı ve turizmi ile sürekli gelişen bir şehir. Ancak bu şehrin halen keşfedilmemiş yönleri var. İnegöl’ü bir hazine olarak görüyor, unutulmuş değerlerini akademik çalışmalarla ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu noktada üniversitelerimize ve akademisyenlerimize büyük ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.
“Saklı Değerler Ortaya Çıkacak”
Şehir Araştırmaları Merkezi’nin ciddi çalışmalar yürüteceğini vurgulayan Taban, “9-11 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceğimiz 2. Uluslararası Şehir Araştırmaları Sempozyumu, Uludağ, Bursa Teknik, Mudanya ve Balıkesir Üniversiteleri iş birliğinde düzenlenecek. Sempozyum, İnegöl’ün tarihi, ekonomisi, kültürü ve sosyal yapısına ışık tutacak” dedi.
Sempozyumun Konu Başlıkları
Sempozyumda ele alınacak konular arasında; tarih, coğrafya, göç ve çok kültürlülük, eğitim bilimi, gösteri sanatları, edebi miras, tarım ve hayvancılık, turizm, markalaşma, sportif etkinlikler, halk mimarisi, kadın ve aile hayatı, çevre, enerji ve sürdürülebilirlik gibi başlıklar yer alacak. Ayrıca, 2025’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Aile Yılı” ilan edilmesi nedeniyle, kadın ve aile teması da ön planda olacak.
Kimler Katılabilir?
Sempozyum; yerli ve yabancı akademisyenler, araştırmacılar, sivil toplum kuruluşları, yerel yöneticiler ve konuya ilgi duyan herkese açık olacak. Katılımcılar, İnegöl’ü farklı yönleriyle değerlendirme ve şehrin saklı kalmış yönlerini keşfetme fırsatı bulacak.
Kurullar ve Katılımcılar
Sempozyumun Onur Kurulu’nda Bursa Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman, Kaymakam Eren Arslan, çeşitli üniversitelerin rektörleri yer alıyor. Düzenleme Kurulu’nda ise Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğdubay başta olmak üzere, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve İnegöl Belediyesi’nin ilgili birimlerinden temsilciler görev alacak. Bilim ve Danışma Kurulu ise daha sonra açıklanacak.