İktidar oyalıyor yasadan ses yok
Hayvanlara yönelik şiddetin önüne geçilmesi için hayvan hakları savunucuları yıllardır yeni bir yasanın çıkması için mücadele ediyor. İktidar tarafından hazırlanacak olan hayvan hakları yasa teklifinin şubat ayında Meclis’e geleceği söylense de aradan geçen süreçte hâlâ ses seda yok. Hayvan hakları savunucuları hayvanları ‘mal’ olarak gören mevcut yasanın değiştirilip işkence, istismar gibi eylemlere hapis cezası getirilmesi için taleplerini yineliyor.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. “Mümkün olsa da onlardan öğrensek, kutlayacak bir günleri var mı diye?” diye soran Prof. Dr. Arslan, bu günün kutlanacak bir gün olmadığını söyledi.
Arslan şöyle konuştu: “Birçok konuda olduğu gibi sembolik olarak kutlanan Sokak Hayvanları Günü, belki yöneticilerin ve bizlerin vicdanlarını rahatlamak için birkaç süslü cümle, birkaç kilo mama dağıtımı, basında birkaç sözle sorunları dile getirilen bir günden ibaret geçiyor. Ama sokak hayvanlarındaki artışın nedeni yıllardır süren hayvan kaçakçılığı, izinsiz, kuralsız, kanunsuz üretimi ve internet üzerinden satışından kaynaklanıyor. Hayvana dokunmadan, uzaktan eğitim görenler yüz binlerce hayvana zarar veriyor. On günlük eğitimle deney hayvanlarına müdahaleye müsaade ediliyor. Şiddete, tecavüze, esarete maruz kalan binlerce can varken, ‘yeni kanun yapacağız’ dediklerinden sonra geçen sürede Mars’a bir, uzaya onlarca araç gönderilmesinden rahatsız olmayan siyasetçiler var. Altyapısı ve öğretim üyesi eksik fakülteler açılarak bozulan nitelikli hekim eğitimi veriliyor. Böyle gerçekler varken, samimi olalım çok da kutlanacak bir şey yok ortada.”
Bakım merkezinde hayvanlar ölüyor
Öte yandan Sivas’ta Divriği Belediyesi’ne ait ‘Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nin hali içler acısı. Birçok hasta ve bakıma muhtaç köpeğin bulunduğu merkezde hayvanlar bakımsızlıktan dolayı yaşamını yitiriyor. Köpeklerin çoğu halk arasında kanlı ishal olarak bilinen ‘parvovirüsü’ hastalığına yakalanarak ölüyor. Bulaşıcı etkiye sahip olan bu virüse yakalanıp ölen köpekler barınaktan çıkarılırken sterilize edilmeden yerine yeni köpekler getiriliyor ve bu durum yeni gelen sağlıklı hayvanlarında hastalık kapmasına sebebiyet veriyor.