Dolar 34,4801
Euro 36,2396
Altın 2.960,37
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 9°C

İhracatın kimyası tuttu

İhracatın kimyası tuttu
8 Ağustos 2020 11:35
420
A+
A-

İKMİB, kimya sektörü ihracatının geçen aya göre yüzde 11 artış gösterdiğini açıkladı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü ihracatı 2020 yılı Temmuz ayında geçen sene aynı döneme göre yüzde 8,5 gerilerken, bu yıl Haziran ayına göre yüzde 11 artarak 1 milyar 586 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün 7 aylık ihracatı ise 10,15 milyar dolara ulaştı. Irak, ABD ve Almanya en çok kimya ihracatı yapılan ilk üç ülke oldu.

Temmuz ayı kimya sektörü ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörümüzün Temmuz ayında gerçekleştirdiği ihracat yaklaşık 1,6 milyar dolar oldu. Haziran ayına göre de yüzde 11 artış gerçekleştirildi. Sektörümüzün yedi aylık ihracatı ise 10 milyar doları aştı. Yedi aylık dönemde de ikinci sektör olmayı başardık. Temmuz ayında ABD, hem ikinci ülke olarak hem de ilk 10 ülke içinde yüzde 56,30 ile en çok artış sağlayan ülke olarak öne çıkıyor. Özellikle Latin Amerika bölgesinde sektörümüze yönelik fırsatlar var. İKMİB olarak düzenlediğimiz ticaret heyetleri ile bu fırsatlardan yararlanmaları için ihracatçılarımızı satın almacılarla buluşturuyoruz. Gelecek için ülkemize ve sektörümüze yönelik umudumuz ve beklentimiz pozitif. Ekonomik göstergeler de bu umudumuzu artırıyor. Bizler de üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Sektörümüzün pandemi sonrasında oluşacak talebi karşılamak adına hazır olması gerekiyor. Dolayısıyla, dijital dönüşüm ilkeleri doğrultusunda yüksek katma değerli ürün yatırımlarına öncelik vermeliyiz. Devletimizin de kimya sektörümüzde yapılacak yatırımlarda teşvik ve destek vermelerini bekliyoruz” dedi.

IRAK İLK SIRADA

Irak, Temmuz ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Temmuz ayında Irak’ı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise ABD, Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika, İtalya, İsrail, Romanya ve İran oldu.

Irak’a yapılan kimya ihracatı 2020 yılı Temmuz ayında 97 milyon 192 bin dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında Irak’a en çok “plastikler ve mamulleri”, “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun”, “eczacılık ürünleri”, “yıkama müstahzarları”, “boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları”, “muhtelif kimyasal maddeler”, “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “gübreler”, “yapıştırıcılar, tutkallar, enzimler” ve “anorganik kimyasallar” ihraç edildi.

2020 yılı Ocak-Temmuz olarak yedi aylık dönemde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Hollanda, Almanya, Irak, İtalya, ABD, İngiltere, İspanya, İsrail, Romanya ve Belçika olarak ilk onda yer aldı.

PLASTİK VE MAMULLERİ ZİRVEDE

Temmuz ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 588 milyon 783 bin 979 dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 196 milyon 179 bin 519 dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler yer alırken, uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun ihracatı 138 milyon 214 bin 524 dolarla üçüncü sırada yer aldı. Uçucu yağlar, kozmetikler ve sabunu takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘anorganik kimyasallar’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘yıkama müstahzarları’ ve ‘organik kimyasallar’ oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.