Her 4 gençten 3’ü Türkiye’nin AB üyeliğine ‘evet’ diyor
Marshall Fonu’nun Türkiye, Avrupa ve Küresel Konular Programı kapsamında gerçekleştirdiği “Avrupa Birliği Algıları” araştırmasının sonuçları açıklandı.
İSTANBUL (İGFA) – Marshall Fonu’nun Türkiye, Avrupa ve Küresel Konular Programı kapsamında gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü nüfusunu temsil eden 2.180 kişiyle, 27 ilde 2022 Mart ayında yüz yüze yapılan görüşmelerle gerçekleştirildi.
Marshall Fonu Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, Marshall Fonu Kıdemli Araştırmacısı Dr. Kadri Taştan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen çevrim içi basın toplantısında sonuçları açıklanan araştırma, Türkiye kamuoyunun AB’ye yaklaşımının detaylı fotoğrafını ortaya koydu.
Türkiye’nin 18 yaş üstü nüfusunu temsil eden 2 bin 180 kişiyle, 2022 Mart ayında yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirilen araştırmada, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine yönelik desteğin genel olarak güçlü olduğunu, 18-24 yaş arası gençlerde ise yüzde 75 gibi yüksek bir orana çıktığı kaydedildi.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Marshall Fonu Kıdemli Araştırmacısı Dr. Kadri Taştan, araştırmanın, Türkiye’de kamuoyunun yüzünün net olarak halen AB’ye dönük olduğunu gösterdiğini söyledi. Taştan, “Türkiye’nin AB katılım sürecine destek, gerçekleşme ihtimaline olan inanç az olsa da çok yüksek. Araştırmada AB’ye ve Avrupa merkezli uluslararası kurum ve kuruluşlara yönelik pozitif algı dikkat çekici. Bu anlamda kamuoyunun AB algısı diğer jeopolitik büyük aktörlere (ABD, Rusya, Çin) yönelik negatif algıdan ciddi oranda farklılaşıyor. Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerine yönelik farklı başlıklara verilen yanıtlar, kamuoyunun AB algısının halen iç politika, hukuk, ekonomik refah ve eğitim referanslarıyla şekillendiğini gösteriyor. AB ülkelerine yönelik önyargılar, yaygın olsa da, AB’yi normatif güç olarak görme eğilimi Türkiye kamuoyunda halen çok yüksek” diye konuştu.
İşte “Avrupa Birliği Algıları ” araştırmasının dikkat çeken bazı sonuçları;
- Türkiye dış politikada AB ülkeleri ile işbirliği yapmalıdır
- Tek Taraflı Hareket Etme ve Tarafsız Kalma Eğilimleri Güçleniyor
- AB’nin söz sahibi olması daha iyi sonuçlara yol açar
- Türkiye, Rusya-Ukrayna geriliminde uzlaşmacı bir rol oynamalı
- Avrupalılar hakkındaki düşünceleri olumlu
- Katılımcıların yüzde 58,6’sı Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine “evet” diyor
- Gençlerde AB’ye üye olmanın kişisel fayda sağlayacağına inanç artıyor
- Türkiye’nin AB’ye üye olabileceğine olan inanç zayıflıyor