Hayvanlar için mutlu yaşam yok
HAKİM, 2020 Hayvan Hakkı İhlal Raporu’nu açıkladı. Raporda en az 1 milyar hayvanın yaşam hakkının gasp edildiği kaydedilirken en az 22 milyon hayvanın ise işkenceye maruz bırakıldığı ifade edildi. Ayrıca raporda yıllardır sürüncemede bırakılan Hayvan Hakları Yasası’nın çıkması için mücadele edileceğine vurgu yapıldı.
Hayvana yönelik şiddet gün geçtikçe artıyor. Hayvanı ‘mal’ olarak gören yasanın değişeceğine dair verilen sözler ise yine gerçeğe dönüşmedi. Yaşam savunucularının mücadelesi sürerken Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), 2020 Yılı Hayvan Hakkı İhlâl Raporunu açıkladı. Rapor, insanların hayvanlar üzerinde kurduğu tahakkümün, toplumsal şiddetin ve soykırımın ne denli korkunç ve can acıtıcı boyutlarda yaşandığını gözler önüne serdi.
Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilen basın toplantısının teması ‘Yasa Sürecinin Gölgesinde Hayvan Hakkı İhlalleri’ oldu. Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden Zeynep Betül Kocaklı, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin ve Dr. Öğr. Üyesi Barika Göncü’nün katılım gösterdiği toplantıda hayvan haklarının durumu, bir türlü çıkarılmayan Hayvan Hakları Yasası ve görmezden gelinen hayvan hakkı ihlalleri değerlendirildi.
HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin, hayvanların mezbahalar, çiftlikler ve deney merkezleri gibi birçok yerde her türlü sistematik şiddete maruz kaldığını aktardı. Hayvanların keyif için avlandığını, çeşitli ihmaller nedeniyle ölüme sebebiyet verildiğini kaydeden Biltekin, raporda yer alan çarpıcı verileri şu sözlerle aktardı:
“1 milyar 211 milyon 375 bin 950 yaşam hakkı gaspı, 22 milyon 735 bin 267 işkence, 3 milyon 36 bin 175 cinsel şiddet, 1 milyar 280 milyon 153 bin 923 özgürlüğü kısıtlama vakası raporlandı. 820 bin 14 hayvan avcılık, ateşli silah, işkence ile öldürüldü. En az 798 yaban hayvanı av turizmi kapsamında katledildi. Deneylerde işkenceye maruz bırakılan 209 bin 212 hayvanın kaçının öldürüldüğünü bilmiyoruz. En az 20 hayvan cinsel saldırıya uğradı. Tecavüz her gün gerçekleşiyor ancak kanıtlanamadığı için medyaya yansımıyor. Hayvana tecavüzün suç değil kabahat olması da utançtır. Cezalar caydırıcı değil. Bu hak ihlalleri normalleştiriliyor.”
Biltekin, Türkiye İstatistik Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı ve medyaya yansıyan verilerin raporda yer aldığını ancak gerçek rakamların açıklanandan çok daha fazla olduğuna dikkat çekti: “Hayvan bakım evlerinde ve petshoplarda kaç hayvanın tutsak bilmiyoruz. Hayvanat bahçeleri ile ilgili güncel somut verilere ulaşmaya çalışıyoruz ama bu sayılara ulaşamıyoruz. Bilgi edinme başvurularımız yanıtsız bırakılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, kaç kürk çiftliği var bunun verisini tutmuyor, faytonda, orman yangınında deneylerde ölen hayvanların sayısı bilinmiyor.”
YASA YİNE SÜRÜNCEMEDE
Öte yandan Biltekin, yıllardır sürüncemede bırakılan Hayvan Hakları Yasası’na da vurgu yaptı: “Yıllardı mücadele ediyoruz yasa için ancak yasa çıkarılmıyor. Pandemi bahane edilerek yasa sürekli erteleniyor. Ne zaman meclise geleceğini bilmiyoruz. Taslağı göremiyoruz, yine hiçbir şey söylenmemiş oldu. Verilen bilgiler tatmin etmedi. Hayvanların mal olarak görülmesi her alanda haklarının gasp edilmesine neden oluyor. Hayvanlarla kurduğumuz ilişkiyi değiştirmediğimiz sürece soykırım devam edecek ve dünya ekolojik felakete sürüklenecek.”