Güneş’ten ‘koruyucu’ (mu)
Üniversite zamanlarımdan bu yana oldum olası güneş koruyucu içeriklerine hep merakım vardı. Öğrendim ki, sadece güneş koruyucu ile cildi yüzde yüz korumak mümkün değil. Ayrıca sahte güneş koruyucuları kalıcı hasarlara neden olabiliyor, o kimyasallar ciltte lekelenmelere yol açabiliyor. Daha önemlisi koruyuculukları yok, alerji riskleri çok fazla.
Güneşten korunmak için mümkün olduğunca şapka takmayı, uzun kollu giyinmeyi öneriyorum. Güneşe karşı aşırı duyarlılığız varsa, çabuk yanıyorsanız, deri kanseri öyküsü varsa özellikle bebeklerde mümkün olduğu kadar güneşin yoğun olduğu saat 10.00-16.00 arasında dışarı çıkmamalarını, çıkmak zorunda kalanlar için güneş koruyucu krem kullanmalarını öneriyorum.
Güneş koruyucu kremlerde 30 faktör yeterli olmaktadır. 30 faktörün üzerindekiler arasında etkinlik açısından çok büyük bir fark yoktur. Bazı kimyasalların biraz daha artışı anlamına geliyor.
Güneş kremi kullanılacaksa etkisi yarım saat sonra başlayacaktır ve 2,5 saatte bitecektir. Markası belli olmayan veya taklit ürünlerden kaçının..
Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen doktorunuza yada cilt uzmanınıza danışmadan güneş koruyucu kullanmayın.