Görükle’de tarihi buluşma! Köy Enstitüleri’nin mirası yaşatıldı

Çağdaş Eğitim Kooperatifi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Bursa Şubesi iş birliğiyle düzenlenen “Köy Enstitüleri’nin Kuruluşunun 85. Yılı Kutlama Etkinliği”, 17 Nisan Perşembe akşamı Görükle Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Etkinlik, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği arşivinden seçilen özel fotoğraflardan oluşan sergiyle başladı. Türkiye’nin dünya eğitim tarihine armağan ettiği en özgün projelerden biri olarak kabul edilen Köy Enstitüleri, geçmişin izlerini bugüne taşıyan dopdolu bir programla anıldı.
Programın açılış konuşmalarını Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nihan Alpay ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Bursa Şubesi Başkanı Jülide Akköprü yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi adına konuşan Meclis Üyesi Zafer Milli ise Köy Enstitüleri’nin anlam ve önemine dikkat çekti.
Etkinlik boyunca müzikten halk oyunlarına, söyleşiden sergiye uzanan zengin içerikli bir program sunuldu. Gecede, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin Serpil Ilgaz Uğur şefliğindeki Hasan Âli Yücel Mandolin Orkestrası, Arife Koman yönetimindeki Aşık Veysel Bağlama Topluluğu ve eğitmenler Zeynep Kirazoğlu ile Salih Gökdemir’in hazırladığı Çayır Çimen Halk Oyunları Ekibi sahne aldı.
Programın dikkat çeken bölümlerinden biri de, 3 Mart Eğitim Kurumları lise öğrencileriyle birlikte sahneye çıkan Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden emekli öğretim görevlisi Hatice Çağlar Özteke’nin yazıp yönettiği “Gençler 17 Nisan’ı Konuşuyor” başlıklı söyleşi oldu. Öğrenciler, Köy Enstitüleri’yle tanışma süreçlerini, yaptıkları araştırmaları ve bu eğitim modelinin toplumsal katkılarına dair düşüncelerini izleyicilerle paylaştı.
Etkinliğin sonunda, katkı sunanlara plaket ve çiçek takdimi Nihan Alpay ve Jülide Akköprü tarafından yapıldı. Program, tüm katılımcıların sahneye çıkarak gerçekleştirdiği coşkulu kapanış dansıyla sona erdi.
Fotoğraf sergisi, 27 Nisan Pazar gününe kadar Görükle Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.