Dolar 34,7401
Euro 36,5750
Altın 2.957,37
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C
Bursa
°C
°C
°C
°C
°C

Göğüs ağrıları krize dönmesin

Göğüs ağrıları krize dönmesin
30 Mayıs 2020 17:48
413
A+
A-

Özel Esentepe Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Muhammet Kandaz,  basit gibi görünen göğüs ağrılarının ciddiye alınmadığında kalp krizi tehlikesini de doğurabileceği uyarısında bulundu.

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de her yıl çok sayıda kişi kalp krizi sonucunda hayatını kaybediyor. Bu nedenle kalp hastalığını ortaya çıkaran belirtilerin erken dönemde fark edilmesi hayati önem taşıyor. Basit gibi görünen göğüs ağrılarının ciddiye alınmadığında kalp krizi tehlikesini beraberinde getirebileceği uyarısında bulunan Özel Esentepe Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Muhammet Kandaz, belirtilerin mutlaka ciddiye alınması gerektiğini kaydetti.

NEFES SIKIŞIKLIĞI

Göğüs ağrısı ile göğüs kafesi ağrısının birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Kandaz; “Bu bölgede başlayan ağrılar genelde göğüs ağrısı ile karıştırıldığı için birey üzerinde paniğe neden olur. Göğüs kafesi ağrısı çoğunlukla, göğüs kemiğine bir ağrı ve göğse de baskı verir. Ancak bazı farklı durumlarda doğrudan kalp ile ilgili veya başka bir hastalığın habercisi de olabiliyor. Özellikle nefes alırken bir sıkışma hissedilmektedir. Vücudun üst tarafını gererek hareket etmek veya bu bölgeyi bastırmak, mevcut ağrıyı daha da şiddetli bir hale getirebilir. Göğüs ağrısı yaşayan kişilerde, ilgili sıkıntıların ne zaman başladığı, şiddeti ve ilerleme durumu da olası etkenlerin belirlenmesi açısından önemlidir. Göğüste özellikle eforla meydana gelen, dinlenmekle geçen baskı, ağırlık, sıkışma hissi ile boyna, çeneye, kollara veya sırta yayılması, kalp damarlarının daraldığı ya da tıkandığı durumlarda görülür” dedi.

BELİRTİLERİ CİDDİYE ALIN

Göğüs bölgesinde hissedilen her ağrının, kalple alakalı olmadığını da aktaran Uzm. Dr. Muhammet Kandaz, göğüs kafesi içerisinde bulunan kalp dışındaki diğer organlardan veya komşu bölgelerden kaynaklanan ağrıların da kalp ağrısına benzer ağrılara neden olabildiğini söyledi.

“Psikolojik sebeplerin dışında; akciğer, göğüs duvarı, kemik ve kas hastalıkları, yemek borusu ve göğüs kafesi büyük damarlarına kadar birçok sebepten ötürü göğüs ağrısı oluşabiliyor” diyen Dr. Kandaz, “Nefes alındığında veya vücudun belirli bir pozisyona göre hareket ettirilmesi durumunda, eğer şiddetli bir ağrı hissediliyorsa, ya da nefes almakta herhangi bir sorun yaşanıyorsa, vakit kaybetmeden doktorla irtibata geçilmelidir. Özellikle sigara içen, şeker hastalığı ve hipertansiyon olan, ailesinde kalp krizi hikâyesi bulunan kişilerde göğüs ağrısını dikkatle takip etmek gerekmektedir. Uzun süren göğüs ağrılarının da kalp krizi belirtisi olabileceğini bilmek gerekiyor. Bu bağlamda eğer kişi için risk faktörleri fazlaysa ve göğüs kafesinde ağrılar görülüyorsa doktora gözükme konusunda zaman kaybedilmemelidir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.