Gerçek ve sanal dünya bir araya geliyor
Gebze Teknik Üniversitesi IEEE tarafından düzenlenen “Robotik ve Otomasyon Zirvesi” kapsamında yapılan etkinlikte “Toplum 5.0” konulu sunumda “Aslında bu kelime ne diyor? Gerçek dünya ile sanal dünyanın birlikte entegre olduğu dijital bir dünyadan bahsediyor. Toplum 5.0’ı da bunun tüm topluma yayılması olarak değerlendirebiliriz” konuları konuşuldu.
Sanayi Devrimi birlikte gelişen Endüstri dönemleriyle, fiziksel güç insan hayatında yer almamaya başladı. Dijital dönüşümün her ülkede farklı gelişimler yaşattığıan değinen Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, “ABD, endüstriyel internet dedi. Çin; bunun üzerine oyunun kurallarının değiştiğini, fizikselden zihinsele geçişin olduğunu görünce daha iyi teknolojiye sahip ürünler yapmak için 2025’i hedef alarak ‘Made in China’ dedi.
Avrupa, Endüstri 4.0 dedi. Asya’da Singapur gibi gelişmiş ülkeler ise akıllı şehirler dedi. Ama Japonya, toplumsal düşünülmesi gerektiği için Toplum 5.0 kavramını ortaya attı” dedi. Dijital dönüşümün fabrikalara da uyarlanmasıyla birlikte, işçilik maliyetinin düşeceğini belirten Halıcı, dönüşümün ihtiyaçtan ziyade zorunluluk olduğunun altını çizdi.
SANAL DÜNYA; METAVERSE
Sunumuna Mark Zuckerberg'in Facebook'un adını “Meta” olarak değiştirmesi ve sanal gerçeklik teknolojisi metaverse’i gündeme taşımasına değinen Halıcı, “İlk olarak ABD’li yazar Neal Stephenson'un yazdığı “Snow Crash” isimli bilim kurgu romanında kullanılan metaverse terimi, meta-universe ifadesinin kısaltılmışı olarak kullanılmış olup “kurgusal evren” anlamına gelmektedir.
Metaverse; sanal dünyaların, artırılmış gerçekliklerin ve internetin bir araya gelmesi neticesinde fiziksel dünyada hissedilen tüm insani duyguların dijital dünyada da hissedilebilir hale gelmesidir” ifadelerini kullandı.