Genç iletişimcilere ‘Devlet Millet İletişimi’ dersi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Antalya Eğitim ve Sosyal Tesisi’nde düzenlenen Stratcom Youth: Uluslararası Genç İletişimciler Forumu’nda, “Devlet Millet İletişimi” konulu panel gerçekleştirildi.
ANTALYA (İGFA) –İletişim Başkanlığı Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Durmuş Ersoy, geçen yıl Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) 6 milyon 100 bin başvuru yapıldığını söyledi.
Panele, İletişim Başkanlığı Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Durmuş Ersoy, İletişim Başkanlığı Kamu Diplomasisi Dairesi Başkanı Doç. Dr. Oğuz Güner, İletişim Başkanlığı Basın-Yayın Dairesi Başkanı Büşra Karaduman Aktuna ve İletişim Başkanlığı Ulusal Medya Koordinatörü Mücahid Eker konuşmacı olarak katıldı.
Durmuş Ersoy yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinin (CİMER) dünyada başka bir örneğinin olmadığını belirtti.
CİMER’in şikâyet ve dileklerin iletildiği bir platform olduğunu belirten Ersoy, geçen yıl CİMER’e 6 milyon 100 bin başvuru olduğuna dikkati çekerek, CİMER denilen yapının sadece İletişim Başkanlığı’ndan oluşmadığını, tüm kamu kurumlarını içine alan bir sistem olduğunu kaydetti. “Her kurumda muhakkak bir temsilcimiz var” diyen Ersoy, “Yapılan her başvuru ilgili kuruma gidiyor ve yanıt alınıyor. Her şehirden, toplumun her kesiminden başvuru alıyoruz. Trabzon’un sorunu ile Antalya’nın sorunu aynı olmuyor. Ortaklaşa sorunlar olabiliyor ama genelde sorunlar yerel bazda oluyor. O gelen başvurular sonucunda anlamlı verilere ulaşıyoruz. CİMER sadece şikâyet mercii değil. Ülke ve dünya gündeminin yansımalarını en geç ertesi gün CİMER’de görüyoruz. Örneğin yerli silah ürettiğimizde isim önerileri alıyoruz” diye konuştu.
İletişim Başkanlığı Kamu Diplomasisi Dairesi Başkanı Doç. Dr. Oğuz Güner ise kamu diplomasisinde, uluslararası kamuoyuna bilgilendirme ve yönlendirme çalışması yaptıklarını söyledi. Kamu diplomasisi yürütmenin kolay olmadığını belirten Güner,kamu diplomasisinde ikili ilişkileri çok önemsediklerini belirterek, yurt dışındaki gazeteci, sanatçı ve siyasetçilerle ikili ilişkiler kurmaya çalıştıklarını kaydetti.
“CUMHURBAŞKANIMIZIN ÇOK YOĞUN BİR PROGRAMI VAR”
İletişim Başkanlığı Ulusal Medya Koordinatörü Mücahid Eker de günümüzde zamanın çok hızlı aktığını belirterek, bu süreçte çok boyutlu bir iletişim akışı içinde olduklarını aktardı. İletişim Başkanlığını devasa bir saate benzeten Eker, “Saatimizin markası Türkiye İletişim Modeli. Saatin tıkır tıkır ilerlemesinden sorumluyuz. Birinde sıkıntı olursa diğeri de tekliyor. Birbirimizle yoğun bir bilgi akışı içindeyiz.” dedi.
Medya koordinatörlüğü altında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın programlarının medya organizasyonlarını yaptıklarını dile getiren Eker, bakanların basın danışmaları ile sürekli iletişim hâlinde olduklarını, bu sayede iletişim kazalarının ve dezenformasyonun önüne geçtiklerini söyledi.
İletişim Başkanlığı Basın-Yayın Dairesi Başkanı Büşra Karaduman Aktuna da kurumun Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünden İletişim Başkanlığına dönüşümünü anlatarak yurt dışında Türkiye ile ilgili yazılmış haberleri derlediklerini ve Türkiye’deki 16 bin basın mensubunun işlemleri ile ilgilendiklerini kaydetti.
“HABERCİLİK BİR YAŞAM BİÇİMİDİR”
Forumda “Televizyon Haberciliğinde Dönüşüm, Hibrit Faaliyet ve Etki Alanları” konulu sunum yapan NTV Dış Haberler Müdürü Ahmet Yeşiltepe, haberciliğin 7 gün 24 saat süren bir yaşam biçimi olduğunu anlattı. Gazeteci için günlük hayatın içinde karşılaştığını her şeyin haber olduğunu dile getiren Yeşiltepe, “Kendinize ayırdığınız özel hayata da haber gözüyle bakabilirsiniz. Özel hayatınızdan feragat edebilirsiniz.” dedi.
Gazetecinin önce insan, sonra gazeteci olduğunu belirten Yeşiltepe, karşısındaki insanın duygularını kendi vicdanında hissedemeyen kişinin dünyanın en iyi iletişim fakültesinden mezun olsa dahi haberdeki duyguyu tam aktaramayacağını ifade etti.