G7 Zirvesi’nde kılıçlar çekilecek
ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada, Almanya ve İtalya’nın oluşturduğu G7 ülkelerinin üç gün sürecek zirvesi bugün İngiltere’nin Cornwall kentinde başladı. Pandeminin getirdiği ağır ekonomik krizle boğuşan neoliberal sistemin açmazlarını onarmayı ve düzen içi pozisyonlarını ortaklık temelinde güncellemeyi hedefleyen G7 ülkelerinin birincil gündemleri arasında göze çarpan Rusya ve Çin’le ihtilaf krizi oldu.
Suriye, Ukrayna, Myanmar, Doğu Akdeniz ve Afganistan’daki çatışmaların da zirvede masaya yatırılması beklenirken zirveye konuk olarak katılan Avustralya Başbakanı Scott Morrison’ın, Çin’le ticari anlaşmazlıkları toplantı gündemine taşıması Pekin’in tepkisini çekti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, “Avustralya ve G7 ülkeleri, dünyanın Covid-19 salgınıyla mücadele ettiği bir dönemde ülkeler arasında yeni ihtilaflar ve görüş ayrılıkları yaratmak yerine, salgınla mücadelede uluslararası işbirliğini teşvik etmek için çaba göstermeleri gerekiyor” açıklaması yaptı. G7 üyesi İtalya da zirveden günler önce Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol Projesi”ne katılımını sonlandırma kararı almıştı. Mayıs ayında Londra’da bir araya gelen G7 dışişleri bakanları zirvesinde de Rusya ve Çin’e karşı izlenecek strateji ele alınmıştı. Ayrıca askeri işbirliği, iklim krizi, Covid-19 aşısı gibi konular da zirvede ele alınacak.
SORUŞTURMA ADIMI
Guardian’ın haberine göre, G7 liderleri Covid-19’un kökenleri hakkında yeni Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) soruşturması çağrısında bulunarak Çin’e bu yöntemle de baskı kurmayı hedefliyor. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Cenevre’de yapacağı görüşme öncesi verdiği “ABD geri döndü” mesajının etkilerinin G7 toplantısında gözle görülür hale gelmesi olası. G7 Zirvesi’ndeki kararların NATO üyesi ülkelerin bir araya geleceği 14 Haziran’daki Brüksel zirvesinde Rusya ve Çin’e yönelik önlemleri kapsayacak şekilde yeniden değerlendirilmesi bekleniyor. G7 ülkeleri ayrıca, COP 26 BM İklim Zirvesi’ne hazırlık üzerinde yoğunlaşacak.