Fransa’nın Ardından İngiltere de Türkiye’yi Kırmızı Listeye Aldı
Fransa ve İngiltere Kovid-19 nedeniyle Türkiye’den gelenlere karantina uygulanmasını zorunlu hale getirdi. Türkiye, geçtiğimiz günlerde 15 ülkeden gelen turistler için PCR testi zorunluluğunu kaldırmıştı. Bu ülkeler arasında İngiltere de bulunuyordu.
Fransa’da karantina süresi 10 gün olarak belirlenirken uygulamaya 8 Mayıs Cumartesi gece yarısından itibaren başlanacak.
Fransa’nın kırmızı listeye eklediği yedi ülke arasında Bangladeş, Sri Lanka, Pakistan, Nepal, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yer alıyor.
İngiltere’den de karantina kararı
BBC Türkçe’nin haberine göre İngiltere de Türkiye’yi, 10 gün otelde karantina zorunluluğu uygulanan “kırmızı listeye” dahil ediyor.
Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Türkiye’nin yanı sıra Nepal ve Maldivler’in de kırmızı listeye ekleneceğini söyledi.
Kırmızı listede yer alan ülkelerden gelenlerin 10 gün boyunca, masraflarını kendileri karşılayarak ev yerine otelde karantinada kalmaları gerekiyor. Bu otel konaklamasının yaklaşık 1750 sterlinlik masrafını da yolcuların kendisinin karşılaması gerekiyor.
‘İngiliz taraftarlar İstanbul’a gitmemeli’
Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, İngiliz taraftarların Manchester City ile Chelsea arasında 29 Mayıs’ta oynanacak Şampiyonlar Ligi finali için İstanbul’a gitmemeleri gerektiğini söyledi.
Grant Shapps, İngiltere Futbol Federasyonu ile UEFA arasında görüşmelerin sürdüğünü, finalin İngiltere’de oynanabileceğini ancak bu konuda son kararı UEFA’nın vereceğini belirtti.
Kriterler neler?
İngiltere, kırmızı liste uygulamasını farklı varyantların ülkeye girişini engellemek adına yaptığını söylüyor.
Listeye eklenecek ya da çıkartılacak ülkeler, Biyogüvenlik Ortak Komitesi’nin belli kriterlere göre yaptığı risk değerlendirmesine göre belirleniyor.
Bu kriterler arasında, ülkelerin kendi içinde farklı varyantların yayılmasına ilişkin göstergeler, farklı varyantların İngiltere’ye geldiği ülkelerdeki durum ve farklı varyantlara ilişkin takip ile gen dizilimi türündeki verilere erişim gibi etkenler yer alıyor.
Son eklemelerle birlikte listedeki ülke sayısı 40’ı geçti. Listede bulunan diğer ülkeler şöyle;