Dolar 38,0107
Euro 42,1075
Altın 3.796,63
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 14°C
Pts 9°C
Sal 8°C

‘Ev bulduk’ desek eşya alamıyoruz

‘Ev bulduk’ desek eşya alamıyoruz
7 Eylül 2021 17:02
438
A+
A-

Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasına sayılı günler kala, öğrencileri de telaş sardı. Pandemi döneminde eğitim gördükleri kenti terk eden üniversiteliler, yeni dönem için geri döndü. Öğrencilerin gelişiyle İstanbul Bahçelievler’deki Spotçular Çarşısı da hareketlendi. Uzun süren ev arayışının ardından eksiklerini tamamlamak isteyen öğrenciler, ‘hesaplı’ olması amacıyla gittikleri spotçulardan da hayal kırıklığıyla döndü.

Öğrencilerin, artan kiralar nedeniyle uzun ve meşakkatli geçen ev arayışına şimdi de mobilya ve beyaz eşya eklendi. Yatak, gardırop, koltuk, buzdolabı derken spotçulardan alınarak, kurulan bir öğrenci evi bile neredeyse 10 bin lira.

Hem öğrenciler hem de veliler bu durumdan şikâyetçi. O velilerden biri de Ebru Evgin Eser. Oğlunu üniversiteye yeni kaydettirdiklerini söyleyen Eser, “Her şey çok pahalı” dedi ve ekledi: “Önce yurtlara yöneldik ancak hepsi tarikatların elinde. Ardından ev baktık onlarda da fiyatlar uçmuş. Günlerce ev aradıktan sonra 2 bin 100 liraya ev bulabildik. Şimdi de evi düzmeye geldik. Buzdolabı ve çamaşır makinası baktık, yalnızca ikisi 3 bin liraya denk geliyor.”

KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ

Çocuk okutmanın zorluğuna vurgu yapan Eser, şöyle devam etti: “Daha yatağı, ocağı pek çok masrafı var. Eşimle birlikte çalışıyor olmamıza rağmen kara kara düşünüyoruz. Borç harç yapacağız. Bir tane evladımız var bu kadar zorlandık, Allah ikincisi olana yardım etsin. Çok zor.”

Çarşıya eşya almaya gelen Marmara Üniversitesi dördüncü sınıf öğrencisi Gülfem Özer, “Biraz eşyam vardı, eksikleri tamamlamaya geldim. Ona rağmen 7 bin lirayı gözden çıkarmam gerekti” şeklinde konuştu. “Fiyatlar uçmuş” diyen Özer, “4-5 yıl geçici kullanacağım eşya için çok ciddi paralar harcamamız gerekiyor. Üniversiteye ilk başladığım yılı hatırlıyorum 600 liraya buzdolabı bulmuştuk. Bunun yarı fiyatına sıfırdan ev düzmüştük. Uygun olması için çarşısına gelmeme rağmen spotçularda da fiyatlar çok yüksek. Evimi değiştirmeyi düşünüyordum ancak kiralar çok yüksek olduğu için değiştiremedim” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 70’LİK ARTIŞ

Spotçulara göre, fiyatlar pandemide çok arttı. Spotçu Gazi Altıntaş, yüzde 70’lik bir fiyat artışı olduğunu söyledi: “Geçen sene okulların açılmamasından kaynaklı oldu bu zamlar. Fiyatlar tavan yaptı. En düşük buzdolabı bin lira. Sadece beyaz eşyasını alan öğrenci 4-5 bin lira arasında çıkıyor.”

Öğrencinin artan zamların altında ezildiğine vurgu yapan Altıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrenciler bir buçuk senedir alışveriş yapmıyor, bu fiyatları görünce çok şaşırıyorlar. Pandemiden önce 500 lira olan ürünler şimdi bin 500 TL oldu. Mecburen almak zorundalar. Sıfır almış başını gitmiş. Öğrenci sıfırın yanına yaklaşamıyor bile.”

MARKA İSTEYEN YOK

Spotçu Alperen Küçük, öğrencilerin artan fiyatlardan dolayı kaliteden ödün verdiğini aktardı. Küçük, şöyle konuştu: “Markadan kaçınıyorlar. Düz cihazlar seçiyorlar. Defolu ürünlerin fiyatı düşüyor, öğrenci de onlara yöneliyor. Onları alıyorlar. Pandemiden önce 800 lira olan televizyon şimdi bin 300 TL.”

ev-bulduk-desek-esya-alamiyoruz-918699-1.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.