Erken tanıyla siz de ‘Başardı’m diyebilirsiniz

Özel Anadolu Hastanesi Fizyoterapi Bölümü’nden Fzt. Merve Başardı, kronik bir rahatsızlık olan Lenfödem’in erken başlanan tedavi ile ortadan kaldırılma şansının yüksek olduğunu söyledi.
Fizyoterapist Merve Başardı, Lenfödemin rahatsızlığının proteinden zengin sıvının dokular arası boşlukta aşırı miktarda birikmesi sonucunda oluşan bir dizi patolojik durum olduğunu ifade ederken, “ Bu rahatsızlık lenf damarlarının işlevini yerine getirememesi olarak da tanımlanabilir. Sebep olan durumlar ise meme kanseri, rahim kanseri, prostat kanseri gibi kanserler sonrasında yapılan ameliyatlar sonucunda lenf düğümlerinin çıkartılması, doğuştan lenf damarı sayısının azlığı sonucunda kol, bacak veya gövdenin ilgili yerlerinde şişlik görülmesidir’’ dedi.
TEDAVİ EDİLMEZSE HASTALIK İLERLER
Fzt. Merve Başardı, hastalığın tedavi edilmediği taktirde ilerlediğini belirtti. Başardı, lenfödemin kronik bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Her hastalıkta olduğu gibi erken dönemde başlayan tedavi ile başarı şansı yüksektir” diye konuştu. Lenfödem hastalığına yönelik fizik tedavi ile hayat kalitesinde iyileşme sağlandığına dikkat çeken Fzt. Merve Başardı, “Lenfödem tedavisi, lenfödem hastalık tanısı konulmuş ve herhangi bir tedaviyi engelleyecek başka bir rahatsızlık söz konusu değilse herkese uygulanabilir. Şişlik ne kadar az ve yumuşak ise tedavi başarısı da bir o kadar yüksek olacaktır. Sabır ve disiplinli bir tedavi ile güzel sonuçlar alınacaktır. Lenfödem tedavisi yapıldıktan sonra, hayat kalitesinde ciddi bir iyileşme görülür. Şişlik azaldığı için kişinin günlük yaşam aktivitelerine katılımı artar. Sosyal ortamlarda daha çok bulunur” diye konuştu.
KAN DOLAŞIMI ARTIRILMALI
Lenfödem tedavisini bilen fizyoterapistin, drenaj denilen ödemin lenf damarlarına geçişini sağlayacak uygulamanın yapıldığını belirten Fzt. Merve Başardı, “Daha sonra bandajlama ile bu geçiş devam ettirilir. Bandajlanan kol veya bacak ile yapılan egzersizler ile kaslar çalıştırılıp dolaşım arttırılır. Bu şekilde ödemin istenilen düzeye kadar inmesi sağlanır” diye konuştu.
KİŞİYE ÖZEL ÇORAPLAR
Drenaj ve bandaj tedavisi sonrasında, basınç çorabı da denilen çorap tedavisine geçildiğini vurgulayan Fzt. Merve Başardı, “Bu çoraplar, özel ölçü gerektiren ve kişiye özel olan çoraplardır. Örüm tekniğinin de bilinen varis çoraplarından farklı olması nedeniyle özel ölçü çoraplar giyilmesi gerekir. Çorap tedavisinde egzersizler de yapılarak ödemin artmasının önüne geçilmeye çalışılır ve kontrollere gelinerek ödem ölçümü yapılır. Ödemde bir artış gözlenirse tekrar bandajlama ve drenaj tedavisine geçilir” açıklamasında bulundu.