Dolar 34,4801
Euro 36,2396
Altın 2.960,37
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 9°C

ENAG: Enflasyonda artış yüzde 1,8 değil 4,89

ENAG: Enflasyonda artış yüzde 1,8 değil 4,89
5 Ağustos 2021 12:15
317
A+
A-

Bağımsız ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre enflasyon temmuz ayında yüzde yüzde 4,89 oranında arttı. TÜİK’e göre ise bu rakam 1,80.

TÜİK’e göre enflasyon temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 18,95’e çıktı. ENAG ise sadece ocak-temmuz döneminde enflasyon oranının yüzde 25,14 olduğunu belirtiyor.

ENAG temmuz ayı rakamlarını ‘daha önce eşi benzeri görülmemiş‘ olarak niteleyerek şu açıklamayı yaptı: ‘‘Fiyatlar genel seviyesindeki artışlar son günlerde yaşanan hem iç hem de dış faktörler sebebiyle daha önce eşi benzeri zor görülen enflasyon oranlarını bizlere göstermektedir. Öncelikle tüm dünyayı kasıp kavuran Covid salgının delta versiyonu ile birlikte fiyatlar seviyesindeki hareketlerin tekrar yükselişe geçmesi tüm dünyadaki enflasyon artışlarına katkıda bulunmaktadır. Para politikasındaki faizlerin sabit tutulması kararına da bu açıdan bakmak faydalı olacaktır. Küresel iklim krizi ve son günlerde ülkemizde yaşanan yıkıcı yangınların etkisinden dolayı tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının önümüzdeki dönem içinde fiyatlar seviyelerinin artmasına sebep olacağı beklenebilir’’

ENAG alt grup enflasyon oranları ise şöyle:

Kaynak: ENAG

TÜİK açıkladığı verilere göre ise TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 24,92 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 24,62 ile ulaştırma, yüzde 22,70 ile ev eşyası, yüzde 20, 63 ile lüks oteller ve yüzde 19,31 ile konut grubunda ortaya çıktı.

TÜİK, ‘kurumu itibarsızlaştırdığı’ gerekçesiyle ENAG hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.